Město Žatec zaplatí ministerstvu financí přibližně 1,7 milionu korun za chyby v projektu Chrám chmele a piva. Město neuspělo s odvoláním proti rozhodnutí Úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Proti sankci se město hodlá bránit soudní cestou. ČTK to řekla bývalá starostka a současná zastupitelka Zdeňka Hamousová. „Budeme se soudit, protože ta částka za to městu stojí a podle právníků máme dobrou šanci uspět," uvedla Hamousová. Město podle ní ale zaplatit musí, což odsouhlasilo i zastupitelstvo, aby mu bylo z ROP Severozápad uvolněno přibližně 11 milionů korun, které tam má blokované již od roku 2012.

Původně ROP Severozápad požadoval po Žatci vrácení přibližně 180 milionů korun z celkově dotace 211 milionů korun, kterou město na projekt Chrám chmele a piva získalo. Suma byla rozdělena do tří částek, největší z nich představovala bezmála 175 milionů korun. Město se proti rozhodnutí odvolalo k ministerstvu financí. U nejvyšší částky letos v listopadu uspělo a ministerstvo financí sankci snížilo na 178 tisíc korun, které město již zaplatilo.

Z. Hamousová: sankce je neadekvátní

„Ministerstvo po přezkoumání potvrdilo to, co jsme tvrdili od začátku. Totiž, že sankce je naprosto neadekvátní, protože se z naší strany jednalo pouze o formální nedostatek," řekla už dříve ČTK Hamousová.

S odvoláním proti dalším dvěma platebním výměrům ve výši 846 tisíc a 886 tisíc korun za chyby při výběrových řízeních v rámci projektu Chrám chmele a piva však Žatec neuspěl a musí je uhradit. Potom se může obrátit na soud, což podle Hamousové také udělá, schválili to i zastupitelé.

Chrám chmele a piva otevřený v roce 2010 tvoří několik objektů rozložených na území jedné čtvrti Žatce. Je to jednak starý chmelařský sklad, kde je umístěn například labyrint z chmelových žoků, či síň chmelařských tradic. Patří sem vyhlídková věž (na snímku), turistické centrum tvořené minipivovarem s restaurací, hernou, zahradou a kavárnou. Jeho součástí je unikátní chmelový orloj. Dalším objektem je galerie v budově staré sladovny.

Porušení rozpočtové kázně

Žatec pokutu platí za porušení rozpočtové kázně. I když Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řekl, že výběr dodavatele byl tehdy v pořádku, jiný audit upozornil na některé nesrovnalosti. Například údajně nebyl ze soutěže vyřazen jeden uchazeč, který nesplňoval kritéria. Projekty a výběrová řízení v Žatci probíhala v období, kdy byl starostou Erich Knoblauch.

ROP Severozápad rozdal platební výměry na základě mimořádného auditu společnosti Deloitte Advisory. Ten zkoumal 35 náhodných projektů, chyby našel téměř ve všech. ROP Severozápad následně rozeslal 40 platebních výměrů 14 příjemcům dotací z řad měst, obcí i podnikatelů. Ve 37 případech se adresáti odvolali k ministerstvu financí. To zatím vyhovělo pouze v jednom případě právě Žatci.