Každý pes v Lounech by měl ještě letos nést elektronický identifikační čip. Počítá s tím návrh nové obecně závazné vyhlášky, kterou už schválila rada města. Ještě ji však musí potvrdit zastupitelstvo.

Úředníci chtějí tímto způsobem ulehčit identifikaci mazlíčků. „Pokud nějaký pes třeba někoho pokouše, okamžitě budeme vědět, zda je očkovaný proti vzteklině. V takové chvíli hrají zásadní roli i minuty. Také bude možné hned zjistit, komu patří například zaběhnuté zvíře. I ve vztahu k čistotě města vnímáme tento krok jako potřebný," uvedla Renáta Čapková, tajemnice lounské radnice.

V současnosti je v Lounech a místních částech Nečichy a Brloh přihlášeno na 1380 psů. Ve skutečnosti ale může být jejich celkový počet vyšší. Ne všichni psi jsou totiž přihlášeni.

Ilustrační foto.O nové vyhlášce mají zastupitelé jednat příští pondělí. Pokud bude schválena, v platnost by vešla za patnáct dní. Chovatelé by pak museli označit své svěřence do konce letošního roku. Kdo by tak neučinil a psa odmítl očipovat, provinil by se porušením obecně závazné vyhlášky. „V takovém případě bychom mohli uložit pokutu až třicet tisíc korun," upozornila Renáta Čapková.

Bezpečná identifikace

Zavedení mikročipu provádějí veterinární lékaři. Zařízení je vpraveno speciální injekcí do podkoží zvířete a je tak stálou elektronickou značkou, která ho vždy bezpečně identifikuje. Zájemci za tento zákrok zaplatí přibližně 400 až 650 korun. Na oplátku chce radnice chovatelům nabídnout slevu na povinných poplatcích městu, která náklady vyváží. Pokud občan platí 1200 korun ročně, má sleva činit dvě stovky každý rok po celou dobu života čipovaného psa. Kdo platí méně, dočká se slevy sto korun každý rok.

Obavy nemusejí mít ani ti, kteří už si pejska nechali očipovat sami. Vyhláška by měla pamatovat i na tyto situace a při předložení příslušných dokladů by měli i tito majitelé získat slevu na poplatcích.

Kontrolu očipování bude v rámci běžné činnosti provádět městská policie. Pro ni město zakoupí nová čtecí zařízení.