Rozmlácená polní cesta plná děr - tak v současné době vypadá velká část cyklostezky podél Ohře mezi Žatcem a Nechranicemi. Na kole se dá projet jen s obtížemi, v blízkých letech by se to ale mohlo změnit.

Ústecký kraj totiž začal intenzivněji pracovat na přípravě staveb cyklostezky Ohře, v minulých dnech vyhlásil výběrové řízení na projektanta, který připraví dokumenty k úsekům, jež byly zařazeny do první etapy výstavby. Zakázka je v hodnotě několika milionů korun a právě část úseku cyklostezky Ohře mezi Žatcem a Nechranicemi mezi ně patří. Konkrétně úsek pod Záhořím kolem Stroupče do Přívlak.

„Cílem této zakázky je vybrat zpracovatele projektové dokumentace na vybrané úseky cyklostezky Ohře. Projektová dokumentace bude kompletně řešit dokumentaci pro územní rozhodnutí, vypracování projektu a získání stavebního povolení," sdělila Lucie Dosedělová, tisková mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

V první etapě by se mělo stavět osm úseků v celkové délce 23 kilometrů. „Byly vybrány s ohledem na bezpečnost a prostupnost celé plánované trasy cyklostezky Ohře. Výběru předcházelo jednání se zástupci měst na Ohři a správní radou Destinační agentury Dolní Poohří," dodala Lucie Dosedělová.

Prioritní je také úsek u Loun

V okrese Louny se kromě zmíněného úseku mezi Žatcem a Nechranickou přehradou má v první etapě stavět také úsek mezi Březnem a Louny. Další úseky se plánují mezi Nechranicemi a Kadaní nebo mezi Terezínem a Litoměřicemi.

Zatím není jasné, jaký bude povrch zmíněných úseků cyklostezky a kdy se budou stavět. „Povrch cyklostezky na jednotlivých úsecích bude teprve konzultován v rámci zpracování projektu," sdělila L. Dosedělová. „Vzhledem k časové náročnosti projektování takto dlouhé trasy a k plánovanému majetkoprávnímu vypořádání nemůžeme nyní sdělit termín možné realizace stavby," dodala s tím, že kraj předpokládá, že na financování využije evropské dotace z nového programového období do roku 2020.

Ústecký kraj nepostavil zatím ani kilometr

Cyklostezka Ohře má vést podél této řeky od Chebu do Litoměřic. V Karlovarském kraji jsou hotové úseky mezi Chebem a Karlovými Vary, trasa dál podél Ohře směrem do Ústeckého kraje se připravuje. Karlovarský kraj na řadu úseků využil v minulých letech evropské peníze. Oproti tomu Ústecký kraj je v přípravě cyklostezky pozadu. Zatím nepostavil ani kilometr.

Některé úseky jsou nicméně hotové, například mezi Kadaní a Kláštercem nebo v Žatci a Lounech, kde je postavila nebo aktuálně staví na svém území města. Někde se cyklostezka stavět nebude, využijí se pro ni méně frekventované úseky silnic nižších tříd. Například mezi Žatcem a Louny, konkrétně mezi Trnovany a Březnem. Silnice se využijí také na několika úsecích mezi Louny a Libochovicemi.

Ústecký kraj rozdělil stavbu cyklostezky Ohře do tří etap. Ve druhé se mají stavět třeba úseky mezi Žatcem a Trnovany nebo mezi Oborou, Počedělicemi a Kystrou na Lounsku. Ve třetí etapě je v plánu stavba úseků mezi Vršovicemi a Černčicemi na Lounsku nebo třeba mezi Žatcem a Záhořím.