Vedení lounské a žatecké radnice chce na dvojnásobek zvednout daň z nemovitostí na území měst.

V obou případech příslušné vyhlášky o zvýšení místního koeficientu už schválili radní, definitní slovo budou mít ještě zastupitelé. Pokud vyhlášky schválí, majitelé bytů a rodinných domů čeká v příštím roce razantní zvýšení daně. V případě bytu zaplatí ročně víc o několik set korun, u rodinného domu to bude až o tisícovku.

Na druhou stranu si polepší o několik milionů ročně rozpočty obou měst. V Žatci i Lounech chtějí radnice zřídit takzvaný investiční fond, kam by tyto peníze směřovaly. Nemohly by tak být použity na běžný provoz města.

„Navrhované zvýšení daně by znamenalo, že například majitel bytu o velikosti 60 metrů čtverečných v Žatci by zaplatil na dani z nemovitosti o 360 korun za rok více,“ sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce s tím, že polovinu peněz z výběru této daně chce město přesunout do fondu infrastruktury. „Z něj bychom pravidelně spolufinancovali rekonstrukce komunikací v Žatci a jeho místních částech,“ dodal místostarosta.

V radě města Loun návrh vyhlášky, kterou se koeficient pro výpočet daně mění, prošel jen většinou jednoho hlasu. Podle tajemnice tamní radnice Renáty Čapkové navrhovaná vyhláška počítá s tím, že u nemovitostí by se oproti současné době, kdy je takzvaný koeficient pro výpočet daně na hodnotě 1, zvedla daň na dvojnásobek.

Razantní zvýšení:

– majitelé nemovitostí (pozemků, domů, bytů) zaplatí o několik stokorun více
– miliony navíc každý rok ale přitečou, pokud zastupitelé Žatce a Loun návrh schválí,
do pokladen měst, která za tyto peníze budou opravovat a investovat
– například v Žatci by rádi za peníze opravovali komunikace


Jen u domů určených pro bydlení by byl nárůst 40 procent. Vedení lounské radnice počítá s tím, že zvýšení daní by do rozpočtu města přineslo dalších 7,5 milionu korun. I v Lounech chtějí tyto peníze nasměřovat do investičního fondu. Daň z nemovitosti tvoří dvě dílčí daně – daň ze staveb a daň z pozemku. Obě daně mají odlišný způsob zdanění, její výše se odvíjí třeba od účelu využití stavby nebo rozměru pozemku.

Města si mohou místní koeficient upravovat

Základní sazba daně se upravuje koeficientem podle počtu obyvatel v obci nebo městě, kde se stavba nachází. Tento koeficient mohou upravovat města a obce vyhláškami a snižovat, nebo zvyšovat jej. Mohou zavést i místní koeficient, kterým daň z nemovitostí dále zvýší. A právě to chtějí radnice v Žatci a Lounech udělat, slibují si od toho větší výběr peněz, které pak použují při nejrůznějších opravách a investicích ve městech.

Daně z nemovitosti vybírají finanční úřady. Povinnost platit ji mají majitelé nemovitostí, tedy třeba bytů, domů a pozemků.