V pořadí již druhá návštěva Dělnické strany byla v plánu na dnešek, sobotu 30. května, v Postoloprtech. Příznivci a členové této strany se do pětitisícového městečka sjeli krátce před polednem.

Více o aktivitách Dělnické strany v Postoloprtech čtěte v souvisejících článcích vpravo.

V uplynulém týdnu někteří obyvatelé města hovořili o tom, že by se dnes mohla situace nepříjemně vyhrotit. Naštěstí se tak nestalo.

Na akci opět dohlíželi státní i městští policisté, znovu byl připraven antikonfliktní tým.


Sledovali jsme na místě

12:42
Akce skončila. Tentokrát proběhla naprosto v klidu, bez nadávek, pokřikování či jakékoliv jiné reakce ze strany místních. "Členové Dělnické strany a její vedení postupně nasedají do aut a odjíždějí," referuje z místa náš reportér.

12:34
Členové DS stojí dál v hloučku na centrálním náměstí a zřejmě čekají, zda s nimi někdo přijde diskutovat. Marně. Nikdo jejich počínání nevěnuje pozornost.

12:30
"Takoví, jako Dělnická strana, mi zabili babičku," sykl vztekle jeden místní muž po našem reportérovi Hynkovi Dlouhém na postoloprtském Mírovém náměstí. Naštvaně odchází z místa mítinku. Ten ostatně už po proslovech pomalu končí. Oproti první "návštěvě" v městečku nevzbudil doslova žádný zájem. Podle představitelů DS, jak již dříve sdělili, se mělo jednat o předvolební mítink před volbami do Evropského parlamentu. Pokud tomu tak skutečně bylo, lze hovořit o fiasku.

12:29
Projev v Postoloprtech právě vede místopředseda strany Jiří Štěpánek. Zajímavé je, že ani těch několik příznivců jeho řeči nevěnuje pozornost a hloučky radikálů se věnují hovoru mezi sebou. Také místní se pomalu rozcházejí, zůstávají pouze jednotlivci.

12:19
Včetně řečníků je na Mírovém náměstí dvacítka členů Dělnické strany. U místních tato akce žádný velký zájem nevyvolala, pouze již zmíněná skupina Romů postává nezúčastněně opodál. Projevy zástupců strany se tradičně týkají nešvarů v dnešní společnosti.

11:51
Dvě až tři desítky Romů postávají na Mírovém náměstí, v ulici vedoucí od nádraží. Přítomni jsou už čelní představitelé DS - předseda Tomáš Vandas, místopředsedové Petr Kotáb a Jiří Štěpánek a další.

11:47
V těchto chvílích není po Dělnické straně v Postoloprtech stále ani vidu. Policisté pilně hlídkují v ulicích, stejně jako několik malých skupinek místních Romů.

11:30
Ve městě se běhen uplynulého týdne hovořilo o tom, že tentokrát akce rozhodně neproběhne takto pokojně. Údajně by měli do Postoloprt dorazit Romové z okolních měst, Chomutova, Litvínova a dalších.

11:26
První "návštěva" Dělnické strany se uskutečnila v Postoloprtech letos v únoru. Tehdy celá akce proběhla relativně v poklidu, i když za značného dohledu policistů a těžkooděnců. Pouze během projevů zástupců strany na Mírovém náměstí dávali místní obyvatelé, především Romové, hlasitě najevo svůj nesouhlas s rétorikou radikálů. Došlo však jen na pískání a pokřikování, horké hlavy úspěšně chladili členové antikonfliktního týmu.

11:10
V Postoloprtech je klid. Zatím se neobjevili žádní příznivci Dělnické strany, také místní jsou ve svých domovech. Městem procházejí hlídky policie a antikonflitkní tým, na všech vjezdech do města jsou další hlídky. U vlakového nádraží, kde v únoru začal první pochod, jsou policisté zatím rovněž sami.