Několik set tisíc exekucí v Ústeckém kraji zatěžuje nejen dlužníky, ale i soudy. Na problémy s množstvím pohledávek si stěžují také exekutoři a věřitelé.

O splacení dluhu bez asistence soudů a exekutorů rozhoduje kromě výše dluhu a životní situace dlužníka i ochota situaci řešit mimosoudní dohodou.

„Dlužník musí chtít spolupracovat. Pouze třetina tuzemských dlužníků dohodnutý splátkový kalendář dodržuje,“ uvádí Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance, která se zaměřuje na mimosoudní vymáhání dluhů.

DLUŽNÍCI BEZ PRÁCE

„Nejhůře se dluhy vymáhají z dlužníků na Ústecku, kde je úspěšnost značně podprůměrná,“ popisuje Zetek zkušenosti z praxe. Dodává, že ve většině případů se lidé dostanou do dluhů kvůli neochotě platební neschopnost řešit.

Podle průzkumu společnosti Millward Brown splácí polovina Severočechů nějaký úvěr, asi třetina dlužníků je bez práce. Tisíce dlužníků na nájmu a spotřebovaných energiích evidují také bytová družstva a správci bytů.

Grafy, které se týkají dlužníků nejsou pro Ústecký kraj příznivé.Zdroj: M.B.A. Finance

„Pokud dlužník problém řešit nechce či nedodržuje splátkový kalendář, je žaloba nevyhnutelná. V případě exekuce se ale už dlužníka nikdo na nic neptá a zabaví se maximum možného, protože příležitost se dohodnout dlužník propásl,“ říká Zetek.

Exekuční spisy okresní soudy zahlcují. Nejdříve je musí zaevidovat, pak vydají pověření pro soudního exekutora, který věc řeší. Severočeská justice to ale stíhá.

Ilustrační foto.
Dlužníci mají na Ústecku svůj ráj. Neštěmice jim odpustily statisíce

„Například za první pololetí letošního roku přišlo na všechny okresní soudy na severu Čech nových 65 805 exekučních návrhů. Vyřízeno pověřením exekutora jich bylo,včetně exekucí z loňska, 68 050,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Podle české exekutorské komory nejvíc exekucí soudy letos nařídily v Praze a právě v Ústeckém kraji.

„Zajímavé je, že fyzických osob, na které se vztahuje exekuce, je v zásadě stejně. Zatímco počet právnických osob se zvýšil v rámci celé republiky o 2 tisíce,“ komentuje statistiku prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.

Grafy, které se týkají dlužníků nejsou pro Ústecký kraj příznivé.Zdroj: M.B.A. Finance

V Ústeckém kraji za loňské první pololetí exekutorům přibylo 49 997 případů, letos 50 052. „Aktuálně v Ústeckém kraji vedeme asi 359 tisíc běžících exekucí. Přitom v něm působí v současné době jenom sedm soudních exekutorů,“ upozorňuje mluvčí exekutorů Kateřina Zoubková na personální podstav.

MÁLO EXEKUTORŮ

„Kolegové jsou dlouhodobě nespokojení. Povinností nám přibývá, ale nejsme dostatečně finančně ohodnocení. Za vše mluví nedávné snížení exekučního tarifu. Počet exekutorských úřadů naopak klesá a o práci exekutora není zájem,“ varuje Fučíková.

Podle ústeckého exekutora Vratislava Pospíšila se vymáhání dluhů v Ústeckém kraji od zbytku republiky příliš neliší. „Pokud má dlužník zaměstnání, je nařízená srážka z jeho mzdy.

Zabavování věcí je méně časté, protože jejich prodej není moc výnosný a na úhradu dluhu většinou nestačí. U dlužníků, kteří na sebe mají třeba deset a více exekucí, je vymožení dluhu takřka nemožné. Bohužel, i takové dlužníky máme,“ uzavírá Pospíšil.

Ilustrační foto.
Počet důchodců s exekucemi stále roste. V Ústeckém kraji je to každý desátý