Po Žatci ukáží jinak nepřístupné památky i Louny, návštěvníkům se otevřou v sobotu 17. září v rámci Dne evropského dědictví. Na řadě z nich budou probíhat přednášky či komentované prohlídky.

Chrám sv. Mikuláše, který je dominantou a chloubou města, bude otevřen od 10 do 17 hodin. Návštěvníci mohou vystoupat také na kostelní věž a pokochat se výhledem na Louny a široké okolí. V 19 hodin rození kostel vážná hudba. Zazní díla Jakuba Jana Ryby. Úryvky z životopisu J. J. Ryby přednese Vladimír Matějček, varhanní skladby zahraje Vladimír Roubal.

Nahlédnout do způsobu života našich pradávných předků budou moci návštěvníci v Archeologickém skanzenu Březno, otevřeno bude od 10 do 15.30 hodin.

Zcela jedinečný a v případě příznivého počasí úchvatný pohled na město a daleké okolí si mohou zájemci vychutnat z ochozu Vodárenské věže, která bude přístupná od 10 do 15.30 hodin. Výstup není vhodný pro děti a doporučuje se pouze fyzicky zdatným. Dnes již bývalý vodojem slouží několika telekomunikačním společnostem jako vysílač či zesilovač signálu. V budoucnu by radnice chtěla věž přestavět na rozhlednu. (Čtěte zde )

O historii Sokolovny bude si budou moci lidé popovídat s Hanou Benešovou, první přednáška začíná v 10.30 hodin.

Další historicky zajímavou budovou je Daliborka, dnes sídlo Státního okresního archivu, kde je k vidění výstava Nejcennější písemnosti vesnic lounského okresu, Dále pak oblastní muzeum.

Po lounských kostelech provede zájemce Jaroslav Havrlant. Sraz bude ve 13 hodin před kostelem Matky Boží, u autobusového nádraží, prohlídka potrvá přibližně 2 hodiny.

Navštívit bude možné také Nový Hrad, který se tyčí nad Jimlínem. Tam se můžete dopravit zdarma autobusem v 11 hodin, zpět ve 12.30, tam ve 13 hodin, zpět ve 14.30 hodin.

Připomeňte si: OBRAZEM: Žatec zahájil Dny evropského dědictví