„Tématem setkání, jehož se zúčastní i místostarosta Jan Čermák a tajemnice Renáta Čapková, bude dohodnout vhodnou akci, jíž by se město rozloučilo s dětmi z lounské pobočky Dětského domova,“ uvedla mluvčí lounské radnice Hana Volkmerová. Děti se s počátkem prázdnin přestěhují do obnoveného domova v Žatci.

„Při rekonstrukci žateckého domova se s dětmi z Loun předem počítalo a mají tam připraveny opravdu pěkné ubytovací buňky v nově přistavěné části,“ upozornila na posledním jednání lounských zastupitelů členka krajské komise pro výchovu a vzdělání Věra Mirvaldová.

Podle ní šance udržet dětský domov v Lounech padla krátce již při stěhování dětí z jejich původního domova ve vile v městské části Benátky, kterou muselo město vrátit v privatizaci původnímu majiteli. Děti se tehdy přestěhovaly do jedné z uvolněných budov v areálu někdejších mateřských škol a jeslí na třídě Kosmonautů, avšak lounská část domova nezískala právní subjektivitu a stala se pobočkou domova v Žatci.

Z pohledu provozovatele domova, jímž je Ústecký kraj, i pro děti bude lepší, pokud budou umístěny v Žatci. „Protože však dětský domov byl dlouhá desetiletí součástí Loun, chceme se s dětmi před jejich přemístěním vhodným způsobem rozloučit,“ řekla mluvčí lounské radnice. Krajský úřad zajistí v novém sídle práci i pro všechny vychovatelky, které v Lounech o děti pečovaly, aby změna byla pro ně co nejpřijatelnější.