Regionální operační program Severozápad nemohl od konce března proplácet dotace po zásahu policie v sídle úřadu v Ústí nad Labem. Situace se během několika dnů změní. Peníze budou.

Vše o nedávných událostech čtěte
v souvisejících článcích vpravo!


Ministerstvo financí pozastavilo koncem března certifikaci výdajů projektů, které jsou v náplni práce Rady regionu soudržnosti Severozápad se sídlem v Ústí. Šlo o odezvu policejního zásahu, v jehož rámci policie stíhá sedm osob, z toho pět vazebně. Mezi vazebně stíhanými je ředitel Úřad Regionální rady Petr Kušnierz.

„Ministerstvo financí ČR neoficiálně informovalo 24. března 2011 Úřad Regionální rady, že dočasně pozastavuje certifikaci výdajů projektů z Regionálního operačního programu Severozápad. Důvodem pro pozastavení certifikace jsou informace týkající se zahájení policejního vyšetřování. Zastavení certifikace nemá vliv na již dokončené a proplacené projekty či jejich etapy.

Zastavení certifikace neznamená, že by došlo k zastavení proplácení výdajů dokončených projektů z ROP Severozápad. Situací se bude zabývat Výbor Regionální rady na svém zasedání 28. března 2011,“ informovala Rada o neradostné situaci na svých webových stránkách.

Policie nevyšetřuje úřad

Policejní vyšetřování není vedeno proti Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad. Proto Regionální operační program Severozápad (ROP Severozápad) pokračuje v proplácení dotací příjemcům, kteří dokončili projekty či jejich etapy. Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo Úřad Regionální rady, že převede na účet ROP Severozápad další finanční prostředky. V pátek tuto informaci úřad oznámil na svých webových stránkách. „Předpokládáme, že peníze na účet operačního programu přijdou během několika málo dní. Následně tedy budeme pokračovat v proplácení žádostí o platby, které nám příjemci dotací předložili,“ uvedl Jiří Červinka, který je pověřen řízením Úřadu Regionální rady. U projektů, které jsou předmětem policejního vyšetřování, je proplácení pozastaveno.

Podle mluvčí úřadu Marcely Klíchové příjemci dotací, kteří s podporou ROP Severozápad realizují projekty, předfinancují jejich realizaci z vlastních zdrojů. Po ukončení etapy či celého projektu podávají takzvanou „žádost o platbu“.Na základě těchto žádostí a po příslušných kontrolách, jsou potom příjemcům dotací zpětně propláceny uznatelné výdaje spojené s realizací projektů. Aktuálně jsou na Úřadu Regionální rady předloženy žádostí o platbu v celkovém objemu přibližně 120 milionů korun.

S podporou ROP Severozápad bylo či je realizováno 276 projektů. Mezi podpořené projekty bylo rozděleno přibližně 16,5 miliardy korun z 19 miliard, které jsou na období 2007 – 2013 v ROP Severozápad pro podporu projektů z Ústeckého a Karlovarského kraje k dispozici. Přibližně 7 miliard korun už bylo proplaceno příjemcům dotací, kteří úspěšně dokončili projekty či jejich etapy.