Co mají společného internetové připojení a dobré jídlo, například oblíbený gulášek s pěti? Elektronickou evidenci tržeb (EET), bez které to od včerejška, 1. prosince, v restauracích a pohostinství nepůjde.

Své o tom vědí například v pivovarské restauraci Na Letňáku v Lounech. Na novou povinnost tam byli připraveni s předstihem, radost z ní ale nemají. Potřebný software, technika a další nezbytnosti pro podnik se dvěma bary je stály zhruba sedmdesát tisíc korun. „Museli jsme kromě jiného zřídit druhé internetové připojení pouze pro EET. Když se na to dosavadní připojí šedesát hostů a polovina si stahuje hudbu nebo cokoliv jiného, mohl by se systém výrazně zpomalit," vysvětluje Andrea Tarabová z vedení minipivovaru Pivo Zloun, pod který podnik patří. „A pokud internet z nějakého důvodu nepůjde, musíme do pěti dní doručit doklady na finanční úřad," dodává.

Podle ní budou na EET „biti" hlavně slušní obchodníci. „Je to nákladné. Stejně bychom museli časem něco podobného pořídit, ale člověk investuje, když na to má. Ne aby si musel půjčovat. Navíc jde o spoustu administrativní práce navíc, kterou vám nikdo nezaplatí," říká A. Tarabová.

Nižší sazba DPH

Spolu s povinností elektronické evidence tržeb se zároveň restaurace mají přesunout do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Místo 21 nově u jídel odvedou 15 procent. Na řadě míst přesto avizují zdražení v řádu korun, a to kvůli novým měsíčním výdajům právě v souvislosti s EET

Do toho se ale restauraci Na Letňáku nechce. Zatím. „Zkusíme třeba čtvrt roku a uvidíme, jaká bude situace," přemítá Andrea Tarabová. Hned ale dodává, že nebude-li zbytí, budou muset zdražit.

Některé hospody končí

Některé podniky ale kvůli EET úplně končí. Konec několika hospod v souvislosti s příchodem EET zaznamenal i Žatecký pivovar. Ten dodává pivo restauracím hlavně v severozápadních Čechách.

„Zaznamenali jsme, že s příchodem EET někteří naši odběratelé končí. Není ji ale mnoho, jde o číslo v řádech jednotek. Určitě za to ale může více faktorů, ne jen nová povinnost elektronické evidence tržeb. Velkým důvodem je prostě fakt, že lidé chodí do restaurací méně," sdělil Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru. Pivovar ročně uvaří téměř 40 tisíc hektolitrů piva.

Podstatou elektronické evidence tržeb je okamžité odesílání dat o každé platbě Finanční správě. Ministerstvo financí si od poměrně revolučního kroku slibuje omezení daňových úniků.

Odstartovala teprve první etapa

EET se zatím týká segmentu ubytování, stravování a pohostinství. Výjimkou jsou prozatím podniky, kde si zákazník pouze bere jídlo s sebou.

Od začátku března příštího roku se mají připojit maloobchody a velkoobchody a o rok později ve dvou fázích ostatní podnikatelé. Například i firmy působící v dopravě, zemědělství, lékaři, řemeslníci a další povolání.