Další mládě sokola stěhovavého, který je v ČR ohroženým druhem, se ve druhé polovině června narodilo v umělé budce ve výšce 163 metrů na ochozu komína Elektrárny Počerady. Sokolí mláďata se v této elektrárně rodí "o sto šest". Za posledních pět let jich tam přišlo na svět už deset.

Zlepšení stavu populace sokolů podporuje sama společnost ČEZ, která na svých výškových stavbách umisťuje umělá hnízda, kde mohou sokoli vyvádět a odchovávat mladé. Populace sokolů v Československu a v České republice stále výrazně ubývá. Tento trend trvá už od 40. let minulého století.

Ilustrační foto.
V Lounech chtějí snížit rychlost na bývalém průtahu, semafory dostanou radary

"V Elektrárně Počerady byla umělá hnízdiště poprvé nainstalována na podzim roku 2011 na ochozech komína a chladicí věže. Sokolí pár si vybral hnízdo na komíně. První zahnízdění a odchov se povedly hned v následujícím roce, kdy pár vyvedl jedno mládě," připomněl Ota Schnepp, mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy. Od té doby se v Počeradech narodilo už deset sokolích ptáčat a ve všech elektrárnách v celých severních Čechách jich přišlo na svět zatím necelých padesát.

O sokolí mláďata na dálku "pečuje" odborník - ornitolog Václav Beran, zoolog a výzkumný pracovník, působící mj. v Muzeu města Ústí nad Labem. Sokoly ve všech elektrárnách na severu Čech pozoruje, dokumentuje jejich život a přírůstky, vše pečlivě zaznamenává. Podrobnosti ze života sokolích rodinek zjišťuje pomocí fotopastí.

Členové revoluční gardy, kteří se fotografovali v tehdejším Horním Litvínově
Vlna sebevražd a brutality otřásla po válce Mosteckem a Žateckem

„Až nový sokol z Počerad trochu zesílí a dokáže se udržet na vlastních nohou, budu ho kroužkovat. Správný čas na tuto činnost mi prozradí právě fotografie pořízené fotopastí. Nyní jsem vedení elektrárny požádal, aby odložilo aktivity spojené s údržbou komína či třeba lezeckým cvičením hasičů. Prakticky až do okroužkování sokolí rodinka nesmí být vyrušena,“ uvedl Václav Beran.

Sokol stěhovavý v naší zemi zůstává nadále ohroženým druhem. V České republice hnízdí ani ne sto párů. „V roce 2016 byl na celém území ČR doložen výskyt 89 párů sokolů, z toho 17 jich bylo na výškových stavbách. Ze všech hnízd loni vylétlo 121 mláďat," upřesnil Václav Beran. V porovnání s těmito čísly je jasné, že uměle vytvořená hnízda na výškových stavbách ČEZ na severu Čech, díky nimž se narodilo během pěti let 47 mláďat, jsou významným přínosem k udržování populace sokola v ČR.