Extremisté získali ve volbách do Evropského parlamentu celorepublikově méně hlasů než v krajských v roce 2008. Jejich procentuální zisk ale zvýšila nízká účast. Okres Louny je výjimkou, tam radikálové získali více procent i hlasů.

Rok 2004 přinesl v okrese Louny v krajských volbách pro Dělnickou stranu (DS) 46 hlasů a 0,26 %, rok 2008 už 272 odevzdaných lístků a 1,12 %. Letošní eurovolby pak 444 hlasů a 2,65 %.

Extremistům věří v regionu stále více lidí, podle odborníků je to alarmující.

„Celorepublikově došlo v absolutních číslech oproti krajským volbám k poklesu, procentuální úspěch DS ale zdvihla nízká volební účast. Vysoké zisky na severu Čech přičítám vyhrocené romské otázce a celkové nespokojenosti řady lidí s osobním i politickým vývojem,“ vidí příčiny nárůstu preferencí radikálů v lounském regionu politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity.

Více o výsledcích evropských voleb v okrese se dočtete ZDE.

Největší podporu přitom Dělnická strana získala v Postoloprtech, kde letos uspořádala už dvě akce, na které musely dohlížet stovky policistů. V Postoloprtech DS odevzdalo svůj hlas 46 lidí, což je 6,67 %. V ostatních větších městech okresu Louny se podpora pohybovala okolo dvou procent. V Lounech dalo hlas extremistům 73 lidí, v Podbořanech 19 a v Žatci 74.

Hlasy získala také druhá nacionální partaj – Národní strana. Ta obdržela „jen“ 57 hlasů (0,34 %).

Dělnickou stranu budou platit všichni

V celé republice DS získala 25 368 hlasů, což je celkově 1,07 %. Tento zisk jí stačí na získání státního příspěvku třicet korun na jeden hlas, který jí zajistí 761 tisíc korun. Tyto peníze pomůžou radikálům v dalším rozvoji. „Dělnická strana peníze zřejmě použije na propagandu v oblastech, kde se jí doposud dařilo. Severní Čechy budou určitě v centru jejich zájmu,“ myslí si odborník na extremismus.

Větší aktivitu v okrese Louny přitom slibuje i sama DS. Nedávno byla v Lounech založena místní organizace, která má připravovat akce v regionu. „Budou se snažit o výraznější oslovení obyčejných nespokojených občanů. Můžeme se připravit také na výraznější profilaci na romské otázce za pomoci letáků do schránek,“ předpovídá Mareš.

Dělnická strana dlouhodobě balancuje na hraně zákona. Její špičky jsou napojeny na neonacisty, lidé provolávající nacistická hesla a hajlující jsou i na jejích kandidátkách. Ministerstvo vnitra se nedávno neúspěšně pokusilo DS zakázat, nový ministr Pecina slíbil, že se o to co nejdříve pokusí znovu.

Právě příklon k neonacismu prý může DS uškodit. „Je otázkou, zda otevřená vazba s neonacistickým podhoubím část voličů neodradí,“ věří Mareš.

Potřeba je otevřená diskuze

Řešit narůstající extremismus nelze ale podle odborníků jen „z Prahy“. Důležitá je i lokální úroveň. Jen tak se prý dá účinně bojovat s radikály. „Nejdůležitější je věcně argumentovat a vést o řadě věcí otevřenou diskuzi, samozřejmě s vyloučením rasistických argumentů,“ řekl Deníku Miroslav Mareš.

Radikálové nabízejí jednoduchá řešení na složité problémy, v demokratické společnosti ale neuskutečnitelná. „Na komunální úrovni musí být důsledně aplikovány zákony na všechny. Lidé musí mít pocit, že s nimi politici hovoří o jejich problémech,“ dodal jeden z předních českých odborníků.