„Osvědčenou“ taktiku použijí v kampani před podzimními volbami do parlamentu předáci radikální Dělnické strany (DS). Shodují se na tom odborníci na pravicový extremismus. Okres Louny je také v hledáčku radikálů.

Podle odborníků se Dělnická strana vrátí tam, kde slavila úspěch při letošních volbách do Evropského parlamentu. „Předpokládám, že DS v severních Čechách bude sázet na osvědčenou strategii ,monitoringu' problémových lokalit s využitím ochranných sborů. V regionu pravděpodobně nedojde k výraznému posunu v marketingu strany,“ myslí si Miroslav Mareš, politolog z brněnské Masarykovy univerzity.

Extremisté budou chtít pro širokou veřejnost zakrýt své skutečné cíle, budou chtít nastavit lepší tvář. Na veřejnosti se budou distancovat od násilností a neonacistů, s kterými podle policie spolupracují. „Na centrální úrovni se vedení DS bude snažit navázat na tradici Sládkových republikánů na úkor toho, aby zdůrazňovalo propojení s mladými militanty,“ pokračuje Mareš.

Mezi volbami aktivity DS z části utichly, extremisté se s největší pravděpodobností chystají na podzimní „útok“. Situace připomíná klid před bouří. Navíc po zisku jednoho procenta hlasů v eurovolbách mají radikálové na další volební kampaň více peněz. Ze státního příspěvku získali přes 700 tisíc korun.

Sedm procent hlasů v Postoloprtech

„Štací“ DS tak určitě budou i severní Čechy, v okrese Louny pak Postoloprty, kde získali pravicoví extremisté sedm procent hlasů. „Zatím o žádné akci v Postoloprtech nemáme informace,“ uvedl na dotaz Deníku Miroslav Hylák, starosta městečka, ve kterém už dvakrát letos měla DS svou akci. Jeden pochod a jednu demonstraci. Akci v Postoloprtech nepotvrdilo ani vedení DS.

Zatím jediným známým místem, kde se bude konat předvolební mítink DS, tak zůstávají Louny. Strana ohlásila, že 3. října od 18 hodin bude promlouvat k posluchačům na Mírovém náměstí předseda Tomáš Vandas.

Buňka chce asi ukázat sílu

A proč právě Louny? Před časem tam totiž vznikla místní organizace partaje, která chce podle odborníků ukázat sílu. Na akci se připravuje policie, kroky zvažuje i radnice.

DS ale slibuje i další akce v regionu, ve hře pořád zůstávají i Postoloprty. Vedení extremistů ale nechce být konkrétní. „Určitě další akce připravujeme, místo a termíny ale zatím nesdělíme,“ odpověděl na náš dotaz místopředseda strany Petr Kotáb.