V Lounech a Žatci budou také letos probíhat na centrálních náměstích farmářské trhy. Tedy v Lounech určitě, v Žatci o jejich další podobě ještě nerozhodli.

V Lounech se budou konat opět každou druhou sobotu od 8 do 12 hodin, první letošní trhy byly na lounském Mírovém náměstí v plánu právě dnes. Akci už několik let pořádá Tomáš Kepl z Vršovic.

V Žatci o podobě trhů zatím nerozhodli. I v Žatci by je měl dál pořádat Tomáš Kepl z Vršovic. Dohoda s ním ze strany města byla, že trhy budou každou druhou středu vyjma července a srpna od 9 do 15 hodin. První měly být počátkem března. Ve čtvrtek 4. února to ale zastupitelé neschválili s tím, že se bude o jejich podobě ještě jednat. Jak zaznělo na jednání, město bude usilovat o jejich přesunutí z pracovních dnů na sobotu jako v Lounech.

O víkendu lidé chodí víc

Snahou je přilákat více návštěvníků. „Lidé, kteří chodí do zaměstnání, prakticky nemají šanci trhy, pokud se konají v pracovních dnech, navštívit. Nešlo by je proto přesunout na sobotu?" ptala se například zastupitelka Ivana Malířová.

„Lidé v Žatci na trhy příliš nechodí. Zkoušeli jsme různé termíny, ale moc to nepomohlo. Otázkou je, zda budou mít trhovci v sobotu čas, v této době už mají nasmlouvaná města, kde ví, že lidé přijdou," vyplynulo ze slov Heleny Šmerákové, vedoucí vnitřních věcí žatecké radnice.

Zastupitelé Žatce o další podobě trhů ve městě v letošním roce zřejmě rozhodnou na další schůzi 22. února.