Desáté nejstarší divadlo v republice slaví. V Žatci si v těchto dnech připomínají 170 let od jeho otevření, v pondělí proběhl při této příležitosti v divadle slavnostní večer. Hlavními účinkujícími byli známí žatečtí rodáci, část více než dvouhodinového programu patřila představení studie k rozsáhlé rekonstrukci kulturního stánku.

Vystupující hosté dostali během večera od dalšího žateckého rodáka, moderátora Radka Jirgla, stejnou otázku. „Jaké máte vzpomínky na žatecké divadlo?“ Pro zpěváka Petra Kotvalda a klavírního virtuóze Jiřího Pazoura znamenalo začátek jejich kariéry.

„Já jsem měl v žateckém divadle první větší koncert, bylo mi tehdy pět nebo šest let,“ zavzpomínal 48letý Pazour, který za pár dní odletí na koncertní vystoupení do USA. Rovněž Kotvald začínal v žatecké lidové škole umění se hrou na klavír. Jak poznamenal, výsledky neměl ani po několika letech valné.

Ilustrační foto Centrum Žatce
Žatec řeší, co dál s domy duchů. Napovědět mají studie

„Začal mě bavit víc zpěv. Má první vystoupení byla s dechovým souborem žatecké umělecké školy,“ přiblížil známý český zpěvák, jemuž bude v červenci 60 let. Do rodného města se vrátí začátkem září, bude jednou z hlavních hvězd žatecké Dočesné.

Šéf internetové televize Mall TV Lukáš Záhoř na svá vystoupení v žateckém divadle nevzpomíná rád. „Bylo to s pěveckým sborem Kvítek. Měl jsem trému, nebyl to pro mě dobrý zážitek,“ prozradil.

Václav Neckář mu políbil ženu i dceru

Spisovatel Aleš Stroukal, který napsal tucet knížek, přidal zážitky z koncertů zpěváka Václava Neckáře v Žatci. „Když zpíval svou známou písničku Chci tě líbat, přišel k mé ženě a začal ji líbat. Po letech se totéž opakovalo u mé dcery. Asi ho nějak přitahuji,“ pobavil historkou divadlo.

Jeho publikum vidělo při slavnostním večeru ještě vystoupení pěveckého Žateckého příležitostního sboru, kapely The Little Bit Band ZUŠ Žatec, o úvod večera se postarali vtipnou scénkou herci ze žateckého divadelního spolku Opera.

Ilustrační foto.
Ústecký kraj dá hasičům 17 milionů na novou techniku a opravy zázemí

A nejen to. Členky spolku A dál? přiblížili historii i proměny divadelní budovy, architekt Ondřej Tuček stručně představil záměr velké rekonstrukce divadla. „Ta by se měla dotknout nejen historické budovy divadla, ale i okolí,“ uvedl.

Přístavba ze šedesátých let, kde se nacházejí pokladna a šatny, se má zbourat. Na jejím místě vyroste nová budova, ve které vznikne mimo jiné druhý sál pro stovku diváků pro menší akce.

Rekonstrukce se má dotknout také sousedního domu s byty, podle záměru tam vznikne ubytování pro účinkující a přestěhují se do něj kanceláře divadla. V neposlední řadě studie počítá s revitalizací divadelní zahrady a propojkou pro pěší do ulice Obránců míru. „Studie neřeší opravu divadla. Jedná se o rozsáhlou rekonstrukci, která zajistí jeho provoz na další desítky let,“ vysvětlil jeho ředitel Martin Veselý.

Město Kryry
Vláda dala zelenou stavbě nové přehrady u Kryr na Podbořansku

Oslavy 170. výročí založení divadla v Žatci budou ještě pokračovat. V pátek rockovou operou se skladbami skupiny Pink Floyd, v sobotu koncertem vážné hudby s díly Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, v pondělí ochotnickým představením Maryša. Symbolickou tečku za oslavami obstará květnová opera Libuše pod širým nebem v letním amfiteátru s Evou Urbanovou.