Zápach tlející vody a bahna zaplavil s oteplením lounskou odpočinkovou lokalitu V Benátkách. Během povodní na začátku června se tam vytvořily rozsáhlé laguny ze spodní vody, ze kterých však nyní stoupá nevábný odér. V jezerech se to také hemží mnoha tisíci larvami komárů.

Do odčerpávání těchto lagun se ve čtvrtek 13. června pustili dobrovolní hasiči ze sousedních Dobroměřic a profesionálové z Loun. „Další jednotky z okolí pomáhají na místech v jiných okresech, které postihla povodeň. Spolu ještě s SDH Cítoliby jsme tady k dispozici jako záloha, kdyby bylo potřeba náš zásah," uvedl Petr Prchal, velitel družstva dobroměřických hasičů.

„V areálu výstaviště pracují kolegové z Cítolib. Už minulý týden jsme deset hodin v kuse čerpali vodu také z tenisových kurtů. Bylo to 2 700 tisíc litrů vody a skončili jsme v půl jedné ráno," dodal P. Prchal. Velkým problémem je podle dobroměřických hasičů zastaralost techniky, kterou musejí používat. „Už neodpovídá současnosti a obnova není tak rychlá, jak by bylo třeba," krčí rameny Petr Prchal.

Z odpočinkové zóny V Benátkách museli hasiči hadicemi vodu hnát do Ohře přes areál veslařského klubu. Nutný byl také zásah bagru, který vyhloubil v největší laguně jámu voda se tak stahovala přímo k čerpadlům.

Rozlitá Ohře v Lounech minulý týden znamenala třetí největší povodeň ve městě za posledních 50 let. Výška hladiny Ohře při kulminaci dosáhla 5,4 metru a ve městě platil třetí povodňový stupeň.