Během loňského roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady 72 výjezdů. Celkem osmkrát přitom vyjížděli v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) a čtyřikrát poskytovali první předlékařskou pomoc.

Zajímavým výjezdem bylo původně svolané taktické cvičení ve věznici v Bělušicích na Mostecku, které se ovšem přeměnilo v ostrý zásah. V nedalekých Korozlukách začal skutečný požár hořel sklad palet a kartónového papíru.

Informoval o tom Josef Hubač, velitel pobočné stanice požární ochrany v Elektrárně Počerady.

Muž dostal infarkt u vrátnice

Elektrárenští hasiči dále vyjížděli například k hořící skládce ve stejné obci, k požáru travního porostu podél trati mezi Postoloprty a Mostem, k hořícímu stohu slámy u Polerad. Osmkrát pak hasiči asistovali nebo drželi dohled při práci s otevřeným ohněm nebo během najíždění odstaveného výrobního bloku do provozu.

Zdravotní pomoc poskytovali hasiči čtyřikrát. „Jednalo se o náhlé nevolnosti na pracovišti, epileptický záchvat a také infarkt, který postihl muže, jenž jel náhodou svým vozem kolem elektrárny a ještě stihnul zajet k vrátnici a poprosit o pomoc. Ostraha pak okamžitě přivolala nás a my jsme mu poskytli první pomoc včetně použití defibrilátoru. Přivolaná záchranná služba následně převezla muže do nemocnice v Mostě,“ vzpomínal Josef Hubač.

Byl ve výtahu

Některé další zásahy nepostrádaly prvek zajímavosti. „Prostřednictvím nouzového tlačítka se nám ozval muž z dodavatelské firmy, že uvízl ve výtahu. Když se ho ale dispečer zeptal, kde je, dostal vždy stejnou odpověď ve výtahu. Jenže výtahy jsou tady v elektrárně prostě všude. V kotelně, ve strojovně, u filtrových staveb a v neposlední řadě i v administrativní budově. Naštěstí se nám zanedlouho díky znalosti prostředí a hlavně myšlenkové dedukci podařilo muže v zaseklé zdviži poměrně rychle najít,“ uvedl Josef Hubač.

Pochválil i výbornou spolupráci s kolegy z územního odboru Žatec během společného výcviku jednotek ve výškách, konkrétně v padesáti metrech na jednom z komínů. Nácvik záchrany zraněné osoby v nosítkách se pak skutečně vyplatil. „V praxi jsme se o tom mohli přesvědčit letos v lednu, kdy během práce ve výškách zkolaboval na stavbě paroplynového cyklu jeden zaměstnanec dodavatelské firmy. Hasiči pro něj šli,“ uzavřel Josef Hubač.

Hasiči jsou připraveni neustále

V Elektrárně Počerady v současné době působí 25 hasičů včetně velitele. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách ve službě. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů a velitel družstva.

K dispozici mají speciální auta i obleky a dýchací techniku. Zasahují-li v areálu elektrárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsou-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Zasahují přitom i na Mostecku, neboť Elektrárna Počerady leží přesně na rozhraní Lounska a Mostecka.

Ota Schnepp