Titul Historické město roku 2018 v Ústeckém kraji putuje opět do Žatce. Město obhájilo loňské a předloňské vítězství v soutěži. Získalo sto tisíc korun a postup do celostátního kola. V tom krajském dominoval Žatec v posledních letech už šestkrát. Celostátní vítězství, kde je konkurence přece jen větší, městu zatím uniká.

V krajském kole se do tohoto ročníku soutěže přihlásila už jen Kadaň. „Když jsem se ptala, proč se přihlásila jen dvě města, dostalo se mi odpovědi, že ostatní už jsou demotivovaná. Že pořád vyhrávají Kadaň nebo Žatec,“ řekla žatecká starostka Zdeňka Hamousová.

Do soutěže se třeba nepřihlásil Terezín, jenž loni v krajském kole skončil třetí. „Nemáme žádnou nově opravenou památku, takže jsme se neměli s čím přihlásit. Na soutěž jsme určitě nezanevřeli. Nyní opravujeme Wieserův dům, je možné, že se zase přihlásíme,“ sdělil terezínský starosta René Tomášek.

Vydávání obědů ve školní jídelně. Ilustrační snímek.
Obědy do škol zdarma? Chudé rodiny na Lounsku už je mají

I přes menší konkurenci berou vítězství v krajském kole v Žatci jako úspěch, myslí ale na vyšší metu. „Jsme rádi, že hodnotící komise sleduje naši dlouhodobou péči o památky. Rádi bychom vyhráli celostátní kolo,“ přeje si starostka Hamousová. Vyhlášení výsledků za celou republiku se chystá v dubnu.

Zatímco Žatec celostátní kolo soutěže ještě nikdy nevyhrál, sousední Kadani se to povedlo v roce 1995. Také ona se v posledních letech pravidelně objevuje mezi oceňovanými městy v krajském kole, za rok 2017 získala druhé místo. „Přejeme Žatci hodně úspěchů v celostátním kole, fandíme této aktivitě,“ reagoval místostarosta Kadaně Jan Losenický. Kromě ní ovládla celostátní kolo soutěže už jen dvě města v Ústeckém kraji. V roce 1998 to byl Klášterec nad Ohří na Chomutovsku a v roce 2005 Česká Kamenice na Děčínsku.

Ocenili péči o budovy

Hodnotící komise ocenila, že Kadaň a Žatec dlouhodobě věnují péči nejen památkově chráněným objektům, ale i ostatním budovám v městské památkové rezervaci a zóně.

„Obě města jsou také velice aktivní v pořádání nejrůznějších kulturních akcí, které napomáhají udržení regionálních tradic a celkového kulturního dědictví. Mezi kritéria hodnocení patřila vedle péče o památky také péče o obyvatele a návštěvníky, společenský život, finanční účast na obnově památek, koncepční příprava regenerace a péče o vzhled rezervací a zón,“ vysvětlila Věra Brožová z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem, který cenu udělil.

Část areálu lounských strojíren. Velký nápis stále upozorňuje na firmu Legios. Tento název vystřídal původní Lostr, pak se ovšem firma ještě několikrát v krátkém čase přejmenovala
Soud zamítl reorganizaci lounské vagonky Legios, dlužník prý nejedná poctivě

Loni se v Žatci podařilo opravit šest památkově chráněných budov, například Libočanskou branku nebo městskou knihovnu. „Dalších devět budov na památkově chráněném území prošlo různými etapami rekonstrukcí,“ připomněla Brožová.

Žatci se povedlo v posledních letech získat na obnovu památek velké dotace. „V roce 2018 se podařilo zahájit několik významných akcí podpořených z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o například o obnovu radnice, Mederova domu nebo záchranu domu čp. 85, kde vznikne Muzeum pivovarnictví Žatecka. Mezi náhradníky v tomto programu byl zařazen projekt Regionální technologické centrum robotiky v objektu Kláštera kapucínů v Žatci,“ vypočetla Brožová.

Titul Historické město roku se uděluje celostátnímu vítězi soutěže za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Ten je nástrojem k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst. Soutěž každoročně vyhlašuje ministerstvo kultury ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvem pro místní rozvoj.