Hladina Ohře v Lounech v sobotu 15. ledna odpoledne přestala stoupat. Dosáhla 562 centimetrů při průtoku 300 kubíků vody za sekundu a kulminuje.

„Ohře v Lounech kulminuje, na této hladině se bude držet zřejmě několik hodin. Pak by měla začít zvolna klesat. Nechceme už zvyšovat odtok z Nechranic, naopak během soboty jsme jej mírně snížili ze 310 na 300 metrů krychlových za sekundu,“ řekl Deníku v sobotu vpodvečer Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Vše o situaci včetně obsáhlých fotogalerií najdete v souvisejících článcích vpravo!


Nic by na tom podle jeho slov nemělo změnit ani to, že do Nechranic stále přitéká každou sekundu zhruba o 160 kubíků vody víc, než odtéká. Hladina přehrady se proto zvyšuje, a to o čtyři centimetry za hodinu.

V Nechranicích už zbývá jen něco málo přes polovinu ovladatelného retenčního prostoru, tedy asi 20 milionů metrů krychlových. Teoreticky by se při takovémto přítoku a odtoku zcela zaplnila za 34 hodin. Po zaplnění tohoto prostoru by už přehrada ztratila svou regulační schopnost.

S tím ale vodohospodáři nepočítají, očekávají pokles přítoku. „Ráno jsme snížili odtok z přehrad na Ohři a jeho přítocích v Karlovarském kraji, za nějakou dobu se to na přítoku do Nechranic projeví,“ vyplynulo ze slov mluvčího. V Karlových Varech se zmíněná opatření projevila a Ohře tam celou sobotu klesala.

Voda z Ohře během soboty zaplavila v okrese Louny značné plochy, bude trvat řadu dní až týdnů, než z nich odteče. Zatopená jsou hlavně pole, chmelnice a zahrady. Obří jezera jsou u Postoloprt, Lenešic, mezi Louny a Dobroměřicemi, pod Černčicemi i dále po proudu. Silnice mezi Oborou a Počedělicemi a mezi Černčicemi a Vršovicemi jsou uzavřené. Na desítkách míst čerpali hasiči během soboty vodu ze sklepů.