V Žatci stále neutichají snahy části veřejnosti pomoci nejprve odvolané a posléze i propuštěné ředitelce tamního muzea Radmile Holodňákové. Zatím poslední z aktivit koluje v těchto dnech internetem, jedná se o „Veřejnou smlouvu“, k jejímuž podepsání je vyzýván současný ředitel muzea Jiří Kopica. Občané, kteří s ní souhlasí, by ji měli poslat na adresu muzea.

Účelová reorganizace?

Předmětem smlouvy je zrušení výpovědi pro bývalou ředitelku muzea. „K sepsání smlouvy jsem měla několik důvodů. Já, i mnoho spoluobčanů, jsme vnímali muzeum jako dobře fungující organizaci. Důvody pro odvolání ředitelky byly podle mého chabé a snadno zpochybnitelné, také následná reorganizace, vedoucí k výpovědi pro bývalou ředitelku, se mi jeví jako účelová,“ zdůvodnila Ivana Vírová, iniciátorka dopisu.

Sama však nevěří, že bude úspěšná. „Měla jsem dojem, že nejsem sama a proto jsem se v odlehčeném tónu a s nadsázkou pokusila dát najevo svůj nesouhlas,“ dodala.

PhDr. Radmila Holodňáková vedla muzeum od roku 1980, loni v září ji však rada města odvolala z funkce, což oficiálně zdůvodnila poklesem návštěvnosti muzea a snahou o jeho modernizaci. Část veřejnosti i zastupitelů se postavila na obranu ředitelky, avšak radní své rozhodnutí nezměnili. Novým ředitelem byl jmenován Jiří Kopica.

Bývalá ředitelka byla úplně propuštěna z muzea

Rada města potvrdila, že trvá na odvolání ředitelky

Radmila Holodňáková odpovídala on-line

Radnice odvolala ředitelku muzea