Radnice v Žatci se chystá na přemnožené holuby. Objednala si firmu, která má zajistit likvidaci obtížných ptáků. Podle představitelů města a firmy patří Žatec mezi čtyři nejhůře postižená sídla v ČR, jež mají problémy s populací holubů. Přemnožení ptáci jednak přenášejí roztoče a choroby, jednak jejich trus narušuje památky a další objekty.

„Firma zajistí odchyt a likvidaci ptáků. Slibuje snížit jejich stav až o 70%. Město jí za to v letošním roce zaplatí 80 tisíc korun,“ řekl Aleš Kassal, zástupce starosty Žatce. Odchyt a likvidace holubů mají probíhat šetrně a „humánně“, v souladu se zákonem a metodikou. Usmrcování ptáků má být jen jednou ze součástí delšího procesu, sledujícího snížení populace holubů. „Je to dlouhodobá záležitost, prevence a sanace musí začínat už na jiných místech, například zakrývat otvory v budovách, zamezovat holubům v hnízdění a podobně,“ řekl Petr Janda, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Žatec.

Podle místostarosty bude třeba navázat i spolupráci s vlastníky domů, tak aby například umožnili firmě vstup do svých půdních prostor a zakrývali vletové otvory. Holuby na jedné straně někteří lidé chovají a mají je rádi, na straně druhé zejména ve městech jiný druh holubů škodí, pokud se přemnoží. „Škodí–li památkám, je to problém a musí se nějak řešit. Nevím, zda usmrcování je zrovna pravý způsob, ale lepší asi nikdo nevymyslel,“ řekl Jiří Novák, obyvatel Žatce.