Vlna nevole se zvedla mezi lidmi, kteří bydlí na žateckém sídlišti Jih poblíž bývalého hotelu Garni. Objekt, kde kromě hotelu býval internát a dílny žatecké hotelové školy, nedávno prodal Svaz českých a moravských spotřebních družstev manželům Boldiovým. Ti z objektu udělali nájemní bydlení. Bytové jednotky, kterých je v objektu asi dvacet, pronajali převážně Romům.

Právě to v okolo bydlících lidech vyvolalo obavy. Bojí se, aby se dosud poklidná část tohoto sídliště, které město se státní dotací v minulých letech zrekonstruovalo, nestala lokalitou s problémy, které provázejí bydlení nepřizpůsobivých obyvatel – hluk, nepořádek, devastace majetku, drobná kriminalita.

Dokonce kvůli tomu vznikla petice. Lidé z okolí se ve svých obavách z nových sousedů vesměs shodují. Nikdo z oslovených obyvatel ovšem zároveň nenašel odvahu k tomu, aby veřejně a neanonymně vyslovil svůj názor v novinách.

Problémy nebudou

Manželé Nadežda a Leon Boldiovi tyto obavy odmítají. „Koupili jsme dům s tím, že tady budeme sami bydlet. Chceme slušně vychovávat naše děti, prostě žít tak, jak se má,“ sdělila včera N. Boldiová. Protiromskými postoji okolních obyvatel je rozladěna, stejně tak jako noví nájemníci bytů. „Bydlí tady nejen Romové. Jsou tady slušní lidé. Žádný nepořádek nebo hluk tady nebude. Žádné sezení na schodech a povyk dlouho do noci,“ tvrdí L. Boldi. „Všichni podepsali nájemní smlouvy, pokud budou dělat problémy nebo nebudou platit nájem, dostanou výpověď,“ doplnila jeho manželka.

Noví vlastníci v bytech provedli základní opravy, vyměnili kuchyňské linky a instalovali nové sporáky. Na jaře plánují výměnu oken a zateplení. V jednom ze dvou vchodů objektu chtějí vybudovat výtah a byty přestavět pro tělesně postižené. Na to chtějí získat dotaci z EU.

Sami nájemníci si vymalovali. Byty, do kterých měl redaktor Deníku možnost včera nahlédnout, byly vesměs bezvadně uklizené, pěkně vybavené. Podle slov nájemníků budovy, které Deník oslovil, pocházejí obyvatelé bývalého hotelu Garni ze Žatce. Do bytů se přestěhovali, neboť jim jinde například končila nájemní smlouva nebo kvůli levnějšímu nájemnému.

„Já jsem bydlel s rodiči v ulici Černobýla. Chtěl jsem se osamostatnit, proto jsme si s přítelkyní pronajali byt tady,“ řekl Štefan Holub. „To, že vypadáme jinak, neznamená, že žijeme špatně. Romové jsou také slušní,“ dodala jeho přítelkyně Jolana Tatárová.

(Byty jsou čisté a pěkně zařízené. Na špínu, nepořádek ani jiné problémy redaktor Deníku v bývalém hotelu Gárni nenarazil)

Protesty okolních obyvatel zaznamenala i žatecká radnice. „Navštívil jsem nové majitele objektu, abych jim sdělil postoje občanů, které se ke mně dostaly. Nynější obyvatelé bytů jsou žatečtí občané, není pravda, že tam bydlí nějací cizinci, což jsem také slyšel. Manželé Boldiovi mě a Petra Antoniho, vedoucího odboru sociálních věcí, ujistili, že si udělají v domě pořádek a nebudou tolerovat žádné nepřístojné chování. A pokud nějaké bude, máme je hned upozornit a oni to budou řešit,“ řekl na dotaz Deníku Aleš Kassal, žatecký místostarosta.

Přímo na hotelu Garni jsou umístěné dvě ze sedmi kamer městské policie, kterými monitorují dění ve městě. Ty tam byly umístěné už před několika lety, sledují dění v okolních ulicích.

Komentář na toto téma čtěte zde