Zastupitelé Žatce vyhověli žádosti nového vlastníka bývalého hotelu Garni na největším žateckém sídlišti a souhlasili se změnou městského územního plánu. Díky tomu mohou být byty v celém objektu.

„Objekt Garni je dosud veden v územním plánu města jako plocha občanské vybavenosti. To znamená, že byty mohou být maximálně v polovině budovy, druhá musí sloužit právě občanské vybavenosti. Tedy pro obchody, restaurace a tak podobně," vysvětlil Tomáš Trávníček, vedoucí žateckého stavebního úřadu. „Změnou územního plánu město umožní, aby mohly být byty v celém objektu," dodal.

Obavy z problémových sousedů

Bývalý hotel Garni koupil nedávno Žatečan Aleš Kloboučník, který už začal s jeho rekonstrukcí. „V objektu plánuji byty. Žádné sociální bydlení, ale nájemní byty běžné, střední kategorie. Takové normální panelákové bydlení," sdělil Aleš Kloboučník.

OBJEKT GARNI• budova sloužila jako hotel, internát pro studenty, v části byly dílny
• před lety přestala sloužit svému původnímu účelu, zůstala prázdná
• počátkem roku 2009 se do budovy nastěhovalo několik romských rodin, o rok později byly vystěhovány
• nedávno objekt koupil Aleš Kloboučník, začala jeho rekonstrukce

Dění kolem budovy bedlivě sledují obyvatelé okolních panelových domů, kteří se obávají, aby se z něj nestala právě ubytovna pro tzv. nepřizpůsobivé. Před tím varují i někteří zastupitelé. „Je zaděláno pro to, aby se tam v budoucnu takovéto místo vytvořilo," tvrdí například Karel Krčmarik. „Je víceméně na vlastníkovi nemovitosti, komu byty pronajme nebo prodá. Můžeme se jen modlit, aby tam nebydleli lidi, kteří budou dělat svému okolí problémy," řekl k tomu zastupitel Vladimír Martinovský.

Zastupitelé na téma ubytoven pro sociálně slabé, které právě problematické osoby často kumulují, na své schůzi v minulém týdnu krátce diskutovali. Debatovali o zkušenostech některých českých měst, které kvůli tomu na svých územích vyhlašují tzv. stavební uzávěru. Aby takové ubytovny nemohly vznikat. Podobnou cestou se vydal například i Lubenec na Podbořansku, který v obavách o další využití loni uzavřené věznice v blízkých Drahonicích, vyhlásil stavební uzávěru v případě tohoto areálu.

„Je třeba si uvědomit, že by v případě stavební uzávěry nešlo v Žatci postavit jediný hotel nebo penzion. Ani je rozšířit," vysvětlil Tomáš Trávníček.