Rozbité desky, popadané kříže, povalené náhrobky. Takový stav zaskočil některé návštěvníky historického hřbitova U Čtrnácti Svatých Pomocníků v Lounech. Na některých náhrobcích jsou patrné i záseky křovinořezů do kamene.

V minulých dnech tam prováděla Technická správa města Loun údržbu zeleně. Na první pohled se zdá, že dost neopatrně a bezohledně, ovšem ne vše je dílem pracovníků s křovinořezy. Hřbitov dlouhá léta zarůstal popínavým břečťanem a místy připomínal spíš džungli. Mezi náhrobky, z nichž některé pocházejí z 19. století, se nedalo ani procházet. Někde jsou šlahouny rostlin doslova vrostlé do kamene s písmeny.

Kameník navrhne opravu tento týden

Technická správa přiznává, že vznikly problémy, a poničené hroby nechá opravit. „Při odstraňování zeleně se několik náhrobků uvolnilo, a proto byly položeny na zem, aby nespadly později. Je pravda, že na některých z nich jsou zářezy od pil a seker. Dohodli jsme se proto, že při další etapě použijí naši lidé jiný postup. Pracovníci odvedli velký kus práce, ale přesto jim chyby vytknu a budu hlídat, aby byli příště opatrnější a ohleduplnější," uvedl na dotaz Deníku Jaroslav Opat, ředitel společnosti.

Děkan římskokatolické církve v Lounech Werner Horák současný stav nepovažuje za katastrofu. „Hřbitov se nechal dlouhé roky bohapustě zarůst. Nyní tam pracovníci odvádějí nevděčnou práci. Jsem rád, že se podařilo s technickou správou domluvit, že budou rostliny z náhrobků odstraněny. Domluvili jsme se, že náhrobky budou opraveny a práce budou pokračovat. Mám radost, že se se hřbitovem začalo celkově něco dělat, a věřím, že bude do budoucna udržován tak, jak má být," řekl děkan.

Tento týden si náhrobky přijede prohlédnout kameník a navrhne způsob opravy.