Odpradávna se v předvečer sv. Jana Křtitele, kdy se slavil letní slunovrat, pálily na návrších ohně. Když si pak kališníci 6. července připomínali upálení Mistra Jana Husa, činili tak nejen slavnými bohoslužbami v kostelích, ale rovněž zapalováním hranic.

Například v Praze se v předvečer svátku i následující den pálil oheň pod mostem a „na věži mostecké trubači slavně troubili, na bubny bubnovali, z hákovnic z mostu stříleli…"

Ve městech se konala procesí a pálily se ohně za zpěvů lidových písní. V době obrození se mnohde tyto zvyky obnovují. V našem kraji, když se roku 1867 vracela svatováclavská koruna z Vídně do Prahy, přidali se lounští Sokolové k celonárodní oslavě a na Oblíku k uctění českých mučedníků zapálili mohutnou hranici, zpívali písně a stříleli z hmoždířů. S pochodněmi se pak vraceli do Loun.

Muzeum, turisté, sokolové

Inspirováni těmito tradicemi připravili letos pracovníci lounského muzea ve spolupráci se Sokolem a Klubem českých turistů akci určenou především rodinám s dětmi. V neděli 5. července se už v 17 hodin na náměstí v Lounech mohou zájemci přidat ke skupině vyrážející od pomníku Mistra Jana Husa k Červeňáku. Pod kopcem u závory se tam od 18 do 19 hodin budou rozdávat soutěžní lístky s úkoly, které budou účastníci plnit na zastávkách cestou na kopec. Děti si mohou osvěžit své znalosti významné české postavy.

Od 19 hodin budou v prostoru střelnice připraveny rozličné hry a soutěže a ve 20 hodin bude při troubení z rozhledny zapálena hranice s kacířskou čepicí.

Po připomenutí smutné historické události a památky jedné z nejslavnějších českých osobností začne opékání buřtů, které děti dostanou za splněné úkoly zdarma. Za 30 korun si pak budou moci koupit lampion se svíčkami a přidat se k průvodu, který za doprovodu bubeníků vyjde někdy po deváté hodině. Přibližně kolem 22.30 hodin se dostanou účastníci zpět do Loun a na pomník Mistra Jana Husa na náměstí položí svíčky a znovu věnují Mistrovi tichou vzpomínku.

Celoroční projekt

Přijďte společně s námi oslavit vítězství muže, který dokázal statečně stát v pravdě až do úplného konce.

Setkání proběhne v rámci celoročního projektu Husovy Louny 2015 za finanční podpory města Loun. Projekt připomíná letošní výročí 600 let od Husovy smrti, plynoucí z hrdinského postoje tohoto velkého muže.

Na začátku června se v rámci projektu vydaly tři autobusy z Loun na zájezd po Husových stopách do německé Kostnice, kde kazatel položil svůj život. Muzeum připravilo i další dva zájezdy také na srpen a na září: první bude do Tábora a Husince a druhý na Krakovec. Zájemci se mohou hlásit v muzeu.

Husovy Louny 2015

Jaroslav Havrlant