Kde se začne v roce 2065 ukládat vyhořelý jaderný odpad z elektráren? Jednou z „nadějných“ lokalit je stále i území Čertovka u Lubence a Blatna. Zdá se vám rok 2065 v nedohlednu? O budoucím místu, kde bude v podzemí uložen odpad, se ale rozhoduje už dnes. Úložiště v místě z tamních lidí zatím nikdo nechce.

Lokalita na Podbořansku se ovšem odborníkům geologům moc líbí. Kvalitní skály se zdají být ideální pro plánované úložiště jaderného odpadu.

Zatím ještě neproběhly ani hlavní průzkumy

„Podle mého názoru je lokalita Blatno - Lubenec velmi nadějná. Je tam výborné žulové podloží, skály mají skvělé vlastnosti. Také přírodní zlomy dobře ohraničují naši vytipovanou lokalitu. Více ale napovědí až průzkumy, které snad budeme mít možnost provést. Průzkumy naše předpoklady buď potvrdí nebo vyvrátí,“ říká o lokalitě Čertovka geolog Jiří Slovák ze Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), jenž má na starosti výběr vhodného místa.

Ve hře o úložiště je v současné době osm lokalit v ČR. Nikdo se ale zatím nepřetrhne, aby stavba v podzemí vznikla právě u nich. Už dříve SÚRAO vytipovalo šest lokalit. Pačejov, Božejovice, Lodhéřov, Rohoznou, Budišov a právě Lubenec - Blatno. Ve všech proběhly před lety také základní průzkumy, které ale musely být před šesti lety zastaveny kvůli odporu veřejnosti. Teď by rádo SÚRAO pokračovalo, aby ověřilo, kde by bylo nejvhodnější místo pro úložiště, které Česká republika jednou pro svůj odpad z atomových elektráren bude muset postavit.
 

V lokalitě mezi Blatnem, Lubencem a Tisem (modře označené) by rádi geologové prozkoumali území, kde by v budoucnu mohlo být úložiště. Povrchový areál navrhují v blízkosti Lubence.V lokalitě mezi Blatnem, Lubencem a Tisem (modře označené) by rádi geologové prozkoumali území, kde by v budoucnu mohlo být úložiště. Povrchový areál navrhují v blízkosti Lubence. Mapka SÚRAO

Odpor je silný

V plánu je sběr vzorků a hlubinné vrty, jenže nikde zatím hledači úložiště nezískali plnohodnotný souhlas s pokračováním průzkumů. Jen Blatno a Lubenec daly podmíněný souhlas, ale podmínky nejsou prozatím splněny. Jednou z nich je i provedení prací ve všech lokalitách, což je v současné konstelaci nesplnitelné. Navíc v Lubenci se možná postoj vedení obce bude po plánovaném referendu měnit.

Také proto SÚRAO doplnilo seznam lokalit, které „soupeří“ o úložiště, o další dvě území, kde by nemusel být takový problém souhlas získat. „Prověřili jsme vojenské újezdy. Jedním z možných vhodných míst je Vojenský újezd Boletice, kde chceme dál také provádět průzkumy, abychom ověřili jeho vhodnost. Do seznamu přibyla také lokalita Kraví hora, kde se dříve těžil uran,“ popisuje nové lokality Jiří Slovák, odborník v oboru geologie.

Budoucí hlubinné úložiště jaderného odpadu se bude skládat z menšího povrchového areálu a kilometrů podzemních chodeb v žule, kde právě budou uloženy kontejnery s vyhořelým jaderným odpadem.

V současné době by SÚRAO rádo rozjelo průzkumy na lokalitách tak, aby v roce 2018 mohlo určit dvě nejvhodnější. V roce 2025 pak má být podle plánu vybrána finální varianta. Stavět by se hlubinné úložiště mělo začít kolem roku 2050 a začátek ukládání odpadu se plánuje na rok 2065.