Okolí Blatna a Lubence na Podbořansku je jednou ze šesti lokalit uvažovaných pro stavbu úložiště jaderného odpadu. Tamním lidem se nelíbí, že stát může rozhodnout o stavbě bez nich a chtějí to změnit.

„Není to správné. Budou tu žít naše děti a měli bychom tedy rozhodnout, co tady chceme,“ řekla Lucie Benešová ze sdružení Ocelot, které proti stavbě úložiště dlouhodobě bojuje. Podobný názor mají i starostové dotčených obcí. „Zastupitelstvo se vyjádřilo, že tu úložiště nechceme. Stejný názor přetrvává i mezi veřejností. Navíc si lidé myslí, že bude rozhodnuto bez nás. A to chceme změnit, chceme se podílet na rozhodování, co u nás bude stát. Také by v zákoně měly být zahrnuty nějaké kompenzace a zvýhodnění pro obce, které na svém území budou úložiště mít,“ sdělil Deníku lubenecký starosta Bohumil Peterka.

Obyvatelům dotčených obcí se rozhodl pomoci i poslanec Josef Čerňanský, dřívější starosta Podbořan. „Prověřím si současný stav legislativy a pokud by obce nemohly stavbu úložiště vyhořelého paliva ovlivnit podle současných norem, budu se snažit připravit novelu atomového zákona,“ slíbil poslanec. Práce na průzkumech oblastí, kde by se mělo v roce 2065 začít stavět úložiště, byly prozatím zastaveny právě kvůli velkým protestům veřejnosti.