Sociální demokrat Jan Čermák se před čtyřmi lety stal místostarostou Loun.

Přestože sám říká: „Nikdo se mě neptal, jestli chci být starostou,“ měl nakročeno se jím stát a vystřídat na postu současného starostu Jana Kernera (ODS).

To, zda by v nadcházejících komunálních volbách svého kolegu ve vedení města a současně stranického rivala porazil, se už nedozvíme. Nekandiduje. A to kvůli sporům uvnitř lounské ČSSD, zvláště pak s lídrem kandidátky Janem Růžkem. V komunální politice končí po osmi letech.

Proč nejste na kandidátce sociální demokracie?
Rozhodl jsem se nekandidovat již na začátku letošního roku, a to po dlouhém uvážení. Jsou věci, které se týkají lounské ČSSD, dění, se kterými jsem se nemohl ztotožnit. Nechtěl bych to ale konkrétně specifikovat, jsou to vnitřní záležitosti strany.

Neuvažoval jste o kandidatuře za jinou stranu či jako nezávislý?
O tom jsem neuvažoval ani minutu. Proti sociální demokracii bych nekandidoval.

Jak trávíte poslední dny ve funkci?
Na radnici je stále co dělat. Současná rada ještě pracuje, budeme projednávat návrh investičního rozpočtu. Na radnici budu ještě téměř měsíc, než bude na ustavujícím zastupitelstvu zvolena kompletní rada, starosta a místostarosta. (Pozn. redakce: ustavující zastupitelstvo se koná 8. listopadu).

Co budete dělat, až odejdete z radnice?
Vracím se tam, odkud jsem přišel, tedy na Střední odbornou školu, předběžně jsem domluven nastoupit jako učitel na poloviční úvazek. Nejdříve si ale vezmu měsíc volno. Nechávám si i otevřenou variantu, že bych odešel do předčasného důchodu, do kterého mi zbývá několik měsíců. Politiku ale úplně neopouštím. Ještě dva roky budu členem zastupitelstva a rady Ústeckého kraje.

Hlavním předvolebním tématem a zároveň problém města je, poté co soukromá nemocnice uzavřela na začátku roku akutní oddělení, zdravotnictví. Řekněte nám jako člen rady a zastupitelstva kraje, jak se kraj staví k nastalé situaci? Je možnost, že podpoří zřízení zdravotnického zařízení?
U kraje je to podobné jako u města Loun. Zákony jim neukládají poskytovat zdravotní péči. To je povinností zdravotních pojišťoven. Ústecký kraj spravuje prostřednictvím Krajské zdravotní a. s. nemocnice, které zřizuje a do těchto nemocnic směřuje svoje úsilí a finanční prostředky. Strany, které slibují obnovení akutní péče, budou muset především jednat s pojišťovnami, ředitelem a majitelem nemocnice a případně i s krajem. A to bude velmi těžké v době, kdy VZP považuje stav za uspokojující.

Jak podle vás dopadnou komunální volby?
To si netroufnu tipovat. Nechám se překvapit.

Komu dáte svůj hlas?
To bych si nechal pro sebe.

Když jste nastupoval do funkce, tvrdil jste, že vám vadí, jak každý nadává na zkorumpovanost politiků, zároveň jste chtěl jít příkladem. Jak se na to díváte nyní, po čtyřech letech?
Za tu dobu, co jsem ve funkci místostarosty, mi nikdy nikdo nenabídl peníze ani protislužbu. Na druhou stranu mluvím sám za sebe, garantovat za nikoho jiného nemohu. Nicméně Louny mají velmi dobře ošetřená výběrová řízení, dobře nastavená pravidla a vyhlášky.

Když se ohlédnete zpět na své působení ve vedení města, vzal byste nějaké své rozhodnutí zpět, udělal byste něco jinak?
To je otázka k delšímu zamyšlení. Určitě něco ano, ale podstatné rozhodnutí by to nebylo. Nikdy jsem se v noci nebudil s hrůzou, co jsem to udělal. Některé moje názory se ale vyvíjely, například v otázce budov v bývalých kasárnách. Byl jsem pro zachování a rekonstrukci těchto domů, ale poslední rok volebního období jsem názor změnil, a to na základě racionálních zkušeností, poté, co jsem viděl výsledek přestavby kasárenských domů v Písku. Nyní jsem rád, že padly. Byl jsem se několikrát podívat na probíhající demolici a bylo to nejlepší řešení. Ty stavby z venku sice vypadaly dobře, uvnitř byly ale zdevastovány. Zahradní město dostalo šanci, aby bylo kompletně nové.

Co se za poslední čtyři roky nejvíce povedlo, na co jste pyšný?
Jsem rád, že se podařilo realizovat novou knihovnu. Naopak jsem roztrpčený z následného vývoje, kdy jsou tlaky, aby město neslo zodpovědnost za smluvní vztahy mezi subdodavateli. Nechápu, jak může být zpochybňována dotace pro město, když jsme všechny podmínky se smluvním dodavateli dodrželi. Je to nebezpečný precedens, kterého mohou začít subdodavatelé zneužívat v případech, kdy se mezi sebou nedohodnout. Líbí se mi i povedené rozšíření parku T. G. Masaryka s kamennou scenérií, ale i „domeček“ ve dvoře Domova pro seniory, který je vyčleněn pro sociální služby a krizové garsonky.

A slovo na závěr…
Chtěl bych poděkovat všem voličům, kteří mě podpořili jak v komunálních volbách, tak i krajských a naposledy ve volbách do poslanecké sněmovny, ve kterých jsem získal nejvíce hlasů ze všech kandidátů v okrese Louny. Zůstávám v Lounech, nikam se nestěhuji a dál se budeme potkávat.

Děkuji za rozhovor.