Pěstuje brambory, zeleninu, pečuje o oblíbené květiny, pečlivě se stará o svou milovanou zahrádku. Jezdí na kole, ráda se baví, když ale pracuje, vždy a všechno dělá svědomitě. Seznam zálib Jiřiny Valentové je hodně pestrý a věk pro ní není žádnou překážkou. Vždyť je čiperné seniorce „teprve" sto let.

„Hodně a poctivě pracovat, mít rád lidi a umět se občas dobře pobavit," prozradila oslavenkyně recept na dobré zdraví i ve vysokém věku.

Jiřina Valentová ze Žatce oslavila sté narozeniny ve středu 16. dubna, ve čtvrtek 17. dubna jí popřáli zástupci žatecké radnice. Oslavenkyně s návštěvou čile konverzovala, prozradila, že už se moc těší na teplejší počasí a svou zahrádku. „Zahrádku mám moc ráda, pořád tam pracuji. Mám tam brambory, cibuli, zeleninu, pěstuji i květiny. Zahrádka, to je moje," zářila seniorka.

Na zahrádku se stoletá paní dopravuje na kole. Ano, čtete dobře. Vitální Jiřina Valentová si vždy vezme slušivý klobouk a vyrazí na kole upraveném na tříkolku.

Na víkend se chystá oslava v rodinném kruhu. Oslavenkyně se moc těší, vypráví, že čas od času slaví ráda a celý život. „Občas se ráda napiju, trochu likéru mám doporučeno i od paní doktorky. Na oslavě se ale nesmím opít, nebylo by to taktní," směje se žena, která se narodila v roce 1914, tedy ještě v Rakousku Uhersku. V roce, kdy začala první světová válka, byl v Sarajevu spáchán atentát na Ferdinanda d´Este nebo byl slavnostně otevřen Panamský průplav.