Ani omezení maximální rychlosti, ani značku zakazující průjezd ulicí K Velodromu mezi Louny a Dobroměřicemi řada řidičů nerespektuje. Proto se chystá uzavření této komunikace. Sousední obec ale nesouhlasí.

Lounští radní v minulých dnech schválili umístění betonových bloků, které znemožní průjezd automobilům, cyklisty a chodce ale neomezí. V případě potřeby budou moci být odsunuty. V řádu týdnů by se měly objevit na samotném okraji katastru Loun. „Mezi sjezdem k retenční nádrži a odbočkou k nově budovaným rodinným domkům v katastrálním území Dobroměřic," upřesňuje rozhodnutí rady města. S tím souvisí i instalace příslušných dopravních značek. Následovat budou jednání s příslušnými institucemi například dopravní policií. „Zatímco obec Lenešice je jednoznačně pro uzavření ulice K Velodromu, obec Dobroměřice vydala nesouhlasné stanovisko," uvedl lounský radní Pavel Janda.

Omezení vzniká jako reakce na nekázeň řidičů, kteří si krátí cestu. Nejenže zbytečně projíždějí klidovou zónou, ale mnohdy to činí velkou rychlostí. Může tak dojít k ohrožení pejskařů, cyklistů, bruslařů nebo maminek s kočárky. Pro ty všechny je lokalita velmi atraktivní k procházkám či rekreačnímu pohybu.

Rekreační zóna či závodiště?

„Máme obavy, aby si z té komunikace cyklisté a bruslaři neudělali sportoviště. Při vědomí, že tam není doprava. Už dnes se všichni nechovají zrovna ohleduplně," vysvětluje Ivana Sihlovcová, starostka Dobroměřic. A nastiňuje i další problém. „V souběžné ulici Dobroměřická, která je také uzavřena, pod naší školou, běžně závodí čtyřkolky. Protože se nemusí bát protijedoucích aut, rozpálí to po té rovné cestě, která k tomu přímo svádí. A to je nebezpečné pro chodce. Máme se na to „těšit" i v ulici K Velodromu?" ptá se.

Omezení dopravy kolem zahrádek, fotbalového stadionu a kynologického cvičiště by obec uvítala. „Volila bych ale například variantu nějakých pro auta složitě průjezdných zábran, které by zbytečnou jízdu znepříjemnily. S uzavřením ulice doprava ještě zhoustne, protože každé auto bude muset jet tam a zase zpátky," říká starostka. Vadí jí také, že občané Dobroměřic se ke svým zahrádkám v ulici K Velodromu už nedostanou tak snadno. Odbočit tam z inundačního mostu, ze směru od Loun, je veliký problém. Zejména s delším autem či dokonce vozíkem. A komplikací je víc.

„Budeme doufat, že radnice v Lounech si časem uvědomí, že toto řešení není dobré," dodává I. Sihlovcová.