Muž, který vyhrál boj dvakrát nad rakovinou a zároveň sportovec, který již potřetí poběží přes Českou republiku.

To je Miroslav Kalina z Loun.

Cílem Běhu o život je získat finanční prostředky pro onkologické centrum v Chomutově. Na cestu vyběhne v pondělí 26. července z Kyselky na Karlovarsku, cíl je v Ostravě. Před sebou má přes 450 kilometrů.

Za pár dní už potřetí poběžíte přes Českou republiku. Jak se připravujete?
Sportování a tedy i přípravě se věnuji celý rok. V únoru jsem si musel na tři týdny dát ze zdravotních důvodů pauzu, ale i přesto mám naběháno o 100 kilometrů více než v loňském roce. Denně naběhám minimálně dvacet kilometrů a k tomu ještě plavu, po celý rok posiluji. Trénuji každý den, kromě neděle, kdy mám volno.

Poprvé jste z Kyselky do Ostravy doběhl za 12 dní, vloni za osm. Za jak dlouho to chcete zvládnout letos? Poběžíte stejnou trasu?
Chci být v cíli za sedm dní. Trasa je více méně stejná, už mám naplánované jednotlivé etapy.

Běh o život má především za cíl získat finanční prostředky pro onkologii v Chomutově. Jaká částka se podařila nashromáždit v loňském roce?
Primářce oddělení jsem předal šek v hodnotě 30 tisíc korun. Peníze byly použity na nákup vybavení do čekáren, konkrétně 50 židlí a tři stolky. Předloni to byly televizory na pokoje pacientů. Letos bychom chtěli prostředky věnovat na rekonstrukci sociálního zařízení.

Uvažujete, že bude podporovat i jiná onkologická centra?
V budoucnu bych rád aktivity rozšířil, ale je otázkou kdy. Není to totiž tak jednoduché, jak si člověk představuje. Není jednoduché sehnat prostředky a dobře to zorganizovat. Musím poděkovat všem, kteří mi s tím vším pomáhají.

Založil jste občanské sdružení Běh o život. Jakým způsobem mohou zájemci přispět?
Buď zakoupením trička, pro tento ročník máme i čepice, či finančním darem na účet 43-512 629 0237/0100. Všechny informace je možné najít na webových stránkách www.behozivot.cz. Poděkování patří všem, kteří i v dnešní době nejedou jenom sami na sebe a chtějí pomoci i jiným. Takových lidí je ale bohužel stále méně. Kdo má zájem, může se ke mě v jakékoliv etapě připojit a běžet se mnou.

Už několik dní vládnou tropická vedra, vadí vám tak vysoké teploty. Jaké počasí byste si přál?
Mně tohle letní počasí vyloženě nevadí, důležité je dodržovat pitný režim. Podporu mám v doprovodném vozidle, letos se mnou jede limuzína z lounského klubu Mini Cooper.

Vraťme se o několik let zpět, na úplný začátek téhle myšlenky. Rakovinou jste onemocněl v 33 letech, jak moc vám změnila život?
Totálně to otočí život naruby. Těžko se to popisuje, každý to prožívá jinak. Úplně první co vás napadne, je otázka, proč právě já. Na to je jediná odpověď, a to: prostě proto. Člověk se tomu nesmí poddat. Vzít to jako fakt a začít si třeba z toho dělat srandu. Já jsem si při léčbě slíbil, že pokud se uzdravím, přihlásím se na trenérskou školu při Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. Stal jsem tak profesionálním trenérem tenisu.

Co byste vzkázal lidem, kteří rakovinou onemocněli?
Mým cílem je motivovat lidi, kteří s rakovinou bojují. Hlavní je, nevzdávat to. Je pro mě důležité, že se o této akci lidé dozvědí a řeknou si: „Když to nezabalil on, proč bych to zabalil já.“ To je hlavní důvod, proč to dělám. Zároveň chci pomoci i materiálně, třeba právě vybavením pokojů a čekáren.

Děkuji za rozhovor a šťastnou cestu.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!