V první etapě se prodávaly stavební pozemky na Kamenném vršku v Žatci za 450 korun za metr čtvereční. Zaprášilo se po nich. Ve druhé části prodeje zvýšilo město cenu na 1250 korun a za tři roky prodalo teprve třetí pozemek.

Opět jsou slyšet hlasy, už poněkolikáté, volající po zlevnění. Nové vedení města říká: „Podíváme se na to.“

Třetí stavební pozemek ve směru od Žatce na Holedeč se radnici podařilo prodat na prosincovém zasedání zastupitelů. Zbývá jich ve druhé etapě ale ještě pořád deset, parcely se přitom nabízejí už od července 2008.

Nové vedení města se bude v příštích týdnech cenou zabývat, je možné, že padne návrh na snížení ceny, která kvůli své výši odrazuje stavebníky od koupě pozemků. „Na ceny parcel na Kamenném vršku mám s některými kolegy z minulého zastupitelstva stabilní názor. Jejich tržní hodnota se pohybuje v nižší cenové hladině, než za jakou jsou v současné době nabízeny k prodeji,“ naznačila starosta Zdeňka Hamousová, že o cenách se možná bude nově vyjednávat. „Záměr města prodat je za cenu, která odráží investiční náklady, bude zveřejněn ještě do 6. ledna 2011. Rada města se pak bude další nabídkou k prodeji zabývat,“ slíbila.

Přitom v první etapě byl o pozemky na Kamenném vršku v Žatci velký zájem. Za dva roky se prodalo pětadvacet parcel za 450 korun za metr čtvereční. Pak přišlo ale v roce 2008 zdražení na 1250 korun a od té doby prodej hodně vázne. Náklady stavebníkům vzrostly zhruba o milion korun na parcelu. Pokud navíc stavebník nestihne postavit dům do čtyř let, zvýší se kupní cena ještě více, zaplatí 1958 korun za metr čtvereční.

Kvůli nezájmu lidí zastupitelé už několikrát navrhovali zlevnění stavebních pozemků na Kamenném vršku, žádný návrh ale nezískal potřebnou podporu. Naposledy ještě minulé zastupitelstvo hlasovalo o ceně 950 korun za metr čtvereční, tento návrh ale neprošel o jediný hlas. Je ale pravděpodobné, že noví městští poslanci budou brzy o cenách pozemků také jednat.

Někteří zastupitelé zlevňovat nechtějí

Ne všichni zastupitelé jsou ale zlevňování nakloněni. Argumentují ztrátou města. Už teď, pokud by radnice chtěla získat všechny investované peníze zpět, musel by metr pozemku stát 1800 korun. „Jsme zvolení zastupitelé a musíme hájit ekonomické zájmy města. Město nemůže hospodařit tak, že na všem bude prodělávat. Kdo z vás by pro sebe koupil pozemek za milion korun, aby ho pak prodal dál za sto tisíc,“ říkal už dříve na jednom z jednání žateckých zastupitelů Pavel Aschenbrenner (OD­S).

Na Kamenném vršku má následovat ještě třetí etapa, celkem tam má být 63 parcel.

Nedaleko městských pozemků jsou i parcely soukromých vlastníků, které se prodávají o několik sto korun za metr levněji a je o ně výrazně vyšší zájem.