Loni dalo město Žatec do opravy střechy v havarijním stavu na kapucínském klášteře 1,2 milionu. Letos má připravených dalších 1,7 milionu korun na další část střechy. Jenže ani milionové částky nestačí. „Kompletní rekonstrukce památky, která je v hodně špatném stavu, by přišla na desítky milionů korun," zní z žatecké radnice. Město se snaží budovu několik let neúspěšně prodat, využití pro ni nemá. Pokud nemá památka spadnout, je nejvyšší čas začít peníze hledat.

„Je škoda, že klášter chátrá. Okolí už je krásné. Chtělo by to opravu. Musí se přece něco vymyslet," říká Pavel Němec ze Žatce, který s dětmi chodí do klášterní zahrady na procházky. Pokaždé přitom jeho dojem kazí poničená budova. Stejný názor má i vedení Žatce. Stav kapucínského kláštera je trápí dlouhodobě. Chybí ale to nejdůležitější peníze. „Letos budeme pokračovat v opravě havarijního stavu střechy. Máme na práce připraveno 1,7 milionu korun. Loni se opravovalo za 1,2 milionu. Práce proběhnou přes léto," říká Jan Novotný, místostarosta Žatce.

Odhady na desítky milionů

Jenže ani téměř tři miliony nestačí. A to ani zdaleka. „Odhady na kompletní rekonstrukci, která je do budoucna nutná, pokud nechceme, aby památka spadla, se pohybují v řádech desítek milionů korun. Poslední odhad byl ve výši zhruba sto třiceti milionů korun," prozradil žatecký místostarosta.

Tak vysokou volnou částku Žatec v rozpočtu nemá. Jenže zároveň opravovat památku musí, neboť hrozí její nevratné poškození. „Musíme peníze shánět a investovat, jinak by památka v budoucnu spadla. Její stav je skutečně hodně špatný. Snažíme se na opravy získávat peníze od státu, i letos se nám část dotace podařila získat. Jsou to ale zatím jen malé částky, do budoucna, pokud se nám nepodaří najít jiné řešení, se budou muset sehnat daleko větší prostředky. Musíme ale zatím opravit alespoň to nejhorší," řekl Deníku Novotný.

Budovy kláštera jsou už dlouhá léta nevyužívané a objekt je ve velmi špatném technickém stavu. Kapucínský klášter s kostelem Korunování P. Marie byl vystavěn v letech 1676 až 1684. Klášter byl zrušen v roce 1950.

Zdevastovanou památku nikdo nechce

Jiným řešením, o němž se zmínil také žatecký místostarosta, byl prodej objektu soukromému investorovi. Jenže prodávat zdevastovanou památku se město snaží už několik let, zatím však bez úspěchu. Přitom za klášter chtělo město jen dva miliony a ještě nabízelo slevu při rychlé opravě střechy. „Bylo několik zájemců, ale vždy, když si prohlédli skutečný stav budovy, rychle od záměru odstoupili," popsal snahy města Novotný.

Ani město pro klášter zatím jiné využití nemá. „Hledáme," říká místostarosta. Klášter tak zatím dál chátrá a město zatím udělá jen nejnutnější opravy, na další bude hledat peníze. „Budeme asi pravděpodobně opravovat po etapách, je to moc velký balík peněz. Kompletní rekonstrukce ale bez dotací nebude možná. Každopádně ale chceme tuto významnou žateckou památku nějak zachránit," dodal místostarosta Jan Novotný.