Bude v Žatci během zimy opět kluziště s ledovou plochou? Rozhodnuto zatím není. Na stole je několik variant, zatím nebyla vybraná žádná. Rozhodne se zřejmě v pondělí, kdy o kluzišti bude nejprve jednat rada města, večer pak zastupitelé. Ti měli tento týden pracovní schůzku, kde o mobilním kluzišti jednali. Dohoda tam podle informací Deníku nepadla. Je stále mnoho nezodpovězených otázek. Proč se vedení města začalo zabývat kluzištěm až nyní, je nejasné.

Mobilní kluziště se objevilo v Žatci před radnicí poprvé loni a novinka se osvědčila. Zájem o bruslení mezi veřejností byl, kluziště s ledovou plochou bylo v provozu od konce prosince do poloviny března.

Vedení města má rozhodnout z několika variant. Ta zásadní je, zda v Žatci kluziště bude, nebo ne. Pokud ano, zda si ho město zase pronajme, nebo jej koupí. A rozhodnout se také musí, kde bude umístěné. Zda jako minule před radnicí, nebo na sportovišti vedle koupaliště.

Podle informací Deníku záměr, aby v Žatci kluziště opět bylo, podporu ve vedení města a mezi zastupiteli má.

Naposledy mělo město kluziště pronajaté, vyšlo to na 1,5 milionu korun. Samotný nájem stál milion, další půl milion si vyžádaly náklady. Nejvíc, 330 tisíc korun, šlo na elektrickou energii pro chladící agregát. Vodu na tvorbu ledu poskytly sponzorsky Severočeské vodovody a kanalizace. Pokud by se město rozhodlo si kluziště opět pronajmout, dá se předpokládat, že by se náklady příliš nelišily od uplynulé zimy.
Pokud se město rozhodne kluziště koupit, počáteční investice bude vyšší, do dalších let by ale odpadly náklady za pronájem. Úředníci radnice provedli průzkum mezi prodejci mobilních kluzišť, ceny se pohybují zhruba od tří do pěti a půl milionu korun. Záleží na použité technologii, typu strojovny a konstrukce a také případně na požadavku, aby zajistil i letní provoz. Pokud ne, otázkou je, kde by bylo kluziště během léta třeba uskladněné.

Kluziště možná až v lednu

Pokud se město rozhodne kluziště pronajmout, bruslit by se mohlo začít v prosinci. Pokud dojde na nákup, vzhledem ke lhůtám ve výběrovém řízení, se dřív než v lednu bruslit nebude. Odpadla by tak možnost bruslení během vánočních prázdnin. Otázkou tak je, proč se vedení města začalo zabývat kluzištěm až nyní, v polovině října. Nicméně loni se během vánočních svátků také nebruslilo, i když kluziště připravené bylo. Počasí bylo příliš teplé a pršelo.

Vyřešeno zatím není ani umístění kluziště. Loni bylo před radnicí na náměstí Svobody. Druhou zvažovanou možností je sportovní areál vedle koupaliště.

Radnice během léta připravila anketu na toto téma, 71 procent lidí se vyslovilo pro sportoviště, 23 procent pro náměstí Svobody. Naopak oslovené žatecké školy, které kluziště využívaly v hodinách tělocviku, v drtivé většině upřednostňují náměstí Svobody. U oslovených žateckých sportovních organizací je to zhruba půl na půl.

Ke koupališti by jezdily autobusy MHD

Pro variantu koupaliště hovoří tamní zázemí, které už nyní slouží sportovcům. Například šatny, toalety i občerstvení. Pro variantu náměstí zase mluví lepší dostupnost pro pěší a oživení centra města během večerů a víkendů. Chybějící zázemí vyřešilo město instalací dřevěných stánků u kluziště, na toalety se chodilo na radnici.

Pokud by padlo rozhodnutí, že kluziště bude u koupaliště, radnice je připravena doobjednat autobusy městské hromadné dopravy, aby ke koupališti zajížděly stejně tak jako během léta.

Ledová plocha v Žatci dlouhodobě chybí. Město klasický zimní stadion nemá a kvůli finančním nákladům se nepředpokládá, že by ho stavělo. Dříve se bruslilo na uměle vytvořených ledových plochách na hřištích, kvůli klimatickým podmínkám posledních zim, stále dražší vodě a absenci dobrovolníků z města úplně vymizely. Technologie mobilních kluzišť umožňuje výrobu ledu i při venkovních teplotách nad bodem mrazu.