Tři sta tisíc vypůjčených knih a celkem 150 tisíc návštěvníků, kteří během roku zavítali buď jen pro vypůjčení knih, nebo i na všechny možné další pořádané kulturní akce v areálu knihovny - to jsou nejdůležitější čísla z bilance roku 2013, kterou zveřejnila Městská knihovna Louny.

„Do knihovny loni přišlo 149 843 návštěvníků. Bylo jich asi o osm tisíc více než v roce předchozím. To ale neznamená, že by lidé více četli. Trend posledních let se nemění - lidé chodí do knihovny častěji, ale spíše tam hledají zábavu, společnost, popovídání, kulturní a vzdělávací pořady, společnou tvorbu a další aktivity," uvedla Dagmar Kučerová, ředitelka lounské knihovny.

Tyhle aktivity musí podle ní v dnešní době umět nabídnout každá moderní veřejná knihovna. Zároveň však musí udržovat i své původní poslání - vést děti a dospělé lidi ke čtenářství, lásce ke knížkám a vytvářet kvalitní knihovní fond, dodala ředitelka.

Zasloužený prestižní titul

Knihovně v Lounech se držet krok s moderními trendy daří výborně. Loni uspořádala více než tisícovku kulturních, vzdělávacích a společenských akcí pro širokou veřejnost. I díky svým všestranným aktivitám, nabízejícím zábavu pro lidi všech zájmů a věkových kategorií, a to nejen ve všední dny, ale na rozdíl od jiných knihoven v regionu zcela běžně i o víkendech, získala před dvěma roky titul Městská knihovna roku 2011 v prestižní celostátní soutěži.

Počet registrovaných čtenářů v knihovně, kteří si mohou chodit půjčovat knihy či další nosiče, se prakticky nemění, pohybuje se už několik let mezi čtyřmi a pěti tisíci lidmi. Stále ale stoupá návštěvnost na uvedené kulturní a společenské akce. „Průkazku do knihovny tak dnes vlastní přibližně čtvrtina obyvatel města," říká Dagmar Kučerová. Z celkového počtu čtenářů v Lounech jich třetinu tvoří děti do 15 let. Větší zájem o čtení a pravidelné návštěvy knihovny mají ženy - je jich 66%. Nejstarší registrovaný čtenář se narodil v roce 1921, nejmladšímu není ještě ani rok, neboť jde o dítě narozené v roce 2013.

Přibyly tisíce nových titulů

Čtenáři si minulý rok v Lounech vypůjčili 291 636 knih. Pro celou širokou veřejnost knihovna uspořádala 1062 kulturních a vzdělávacích akcí. Do knihovny přibylo 4 538 nových knížek a 723 hudebnin.

A jaký je zájem lidí o čtení vyjádřený v celostátních číslech? Poslední velký průzkum na toto téma proběhl v roce 2010. Zúčastnilo se ho 1550 lidí z celé ČR a šlo o projekt Národní knihovny ČR a Ústavu pro českou literaturu. Z výsledků plyne, že průměrný člověk v naší zemi přečte za rok 17 knih. Existuje však na druhé straně i 20% lidí, kteří za rok nepřečtou ani jednu knihu. 38% obyvatel ČR navštíví za rok alespoň jednou veřejnou knihovnu.

Největší skupina čtenářů je ta, která sahá po knize několikrát za týden (je jich 23%). Třináct procent milovníků čtení se pustí do knihy úplně každý den. A když už se do čtení knížky pustíme, obvykle nám to vydrží v průměru 38 minut; pak zase pokračujeme až některý další den, uvádí dotyčný průzkum kromě mnoha dalších zajímavých údajů.

Tak tedy příjemnou zábavu s knížkami! Když si umíte najít ty správné, budete nadšeni a stojí to opravdu za to.