Máte rádi detektivky? Baví vás s oblíbeným hrdinou pátrat po ztracených vzácných předmětech, ukradených penězích či hledat usvědčující důkazy proti vrahovi? Pokud ano, tak na své si určitě přijdete v oddělení beletrie Městské knihovny v Lounech.

Vypátrat tam detektivku či jiný literární žánr není tak úplně snadné, zvláště pokud neznáte autora. Knihovna totiž na začátku roku změnila systém řazení knih. Již nejsou rozčleněny do regálů podle žánrů, ale pouze podle abecedního řazení dle příjmení autora.

Některým čtenářů se změna moc nezamlouvá. „Mám rád sci–fi, na autora až tak nehledím. Vybíral jsem si knihy vždy z jednoho regálu. Když jsem zavítal do knihovny naposledy, v oblíbeném regálu byly úplně jiné knihy. Řazení podle žánru bylo pryč. Před tím to bylo lepší,“ řekl čtenář Martin.

Změna prý byla nutná

Změna byla podle ředitelky knihovny nutná. „Dispozice oddělení jsou velmi členité, takže se stávalo nepřehledným. Měli jsme 16 začátků abecedy. Od začátku rekonstrukce domu jsme věděli, že je potřeba se tomu částečně přizpůsobit,“ vysvětila ředitelka Dagmar Bahnerová. „Mojí chybou bylo to, že ke změně jsme nepřistoupili hned při stěhování knihovny v létě loňského roku, ale až po několika měsících,“ dodala ředitelka knihovny.

Městská knihovna Louny  

- sídlí v budově bývalého soudu  
- do centra se přestěhovala loni  
- od začátku roku přišlo do knihovny 37 026 návštěvníků  
- počet registrovaných čtenářů se zvýšil o 33 procent


Prostory knihovny ale nebyly jediným důvodem pro změnu. „Je velmi obtížné zařazovat knihy k žánrům. Mnozí autoři se pak objevují na několika místech, autorům i čtenářům je však úplně jedno, zda ten či onen žánr je ještě běžný román, nebo už romance. Navíc knihovnické dělení žánrů se často vůbec neshoduje s členěním literárně–vědním,“ doplnila D. Bahnerová.

Nová změna tak nejvíce vadí těm, kteří mají své oblíbené žánry. Naopak čtenáři, kteří upřednostňují autory, to mají snazší. Do knihovny prý dorazily i kritické anonymy. „Ohlasy máme dvojí. Univerzální čtenáři jsou nadšeni, že konečně mají vše pohromadě a nalézají jednoduše své autory a hlavně si vybírají i knihy, které jim dříve nepřišly do ruky. Naopak čtenáři, kteří čtou jen jeden žánr, nadšeni nejsou. Děláme si pořád šetření, naštěstí převažují spokojení čtenáři. Snažíme se čtenářům co nejvíce pomoci – vysvětlovat, pomáhat hledat, doporučovat,“ doplnila D. Bahnerová.

V lepší orientaci má čtenářům pomoci i barevné rozčlenění. Knihy nadále zůstávají označeny proužky dle žánrů. Například bílou barvou jsou označeny právě detektivky. Nový systém nemá vliv na návštěvnosti knihovny.

Barevné členění

detektivka bílá
sci fi, fantasy červená
špionáž hnědá
historie zelená
romance oranžová
horror žlutočervená
válečné modrá
atd.