V dobách krize se často šetří na kultuře. Zaznamenalo to už několik knihoven po celé republice – zastavil se nákup nových svazků a propouštějí se zaměstnanci. Knihovny v lounském regionu problémy prozatím nemají, rozpočty měst na ně pamatují.

Knihovny v okrese Louny šetřily i před krizí, nemusí proto teď přijímat zásadní opatření. „V současné době se nás žádná krizová opatření netýkají. Rozpočet máme jako příspěvková organizace města schválený od loňského prosince a zatím žádných změn nedoznal,“ je spokojena se zabezpečeným financováním Radka Filková, ředitelka žatecké knihovny.

Podobně jsou na tom i v Lounech a Podbořanech. Také tam jsou rozpočty do konce roku dané. „Samozřejmě hospodaříme šetrně, abychom vyšli s tím, co máme. Žádná zvláštní opatření ale nepřijímáme,“ řekla vedoucí podbořanské knihovny Jitka Martinovská.

Knihovny hledají také další zdroje financování. „Snažíme se, aby naše dobrá pověst lákala sponzory a mecenáše. U mnoha činností nám pomáhají dobrovolníci, například při tvorbě propagačních materiálů nebo webových stránek,“ sdělila ředitelka knihovny v Lounech Dagmar Bahnerová.

Počty zaměstnanců jsou už nyní minimální

Propouštění ani stopka pro nákup nových knih není v žádném z měst okresu Louny v plánu. Počty zaměstnanců jsou prý minimální. „Pokud bychom přestali nakupovat novinky, degradujeme dlouhodobě celý knižní fond. Naše knihovna se pyšní vyváženým fondem, tady není možné šetřit,“ upozorňuje Bahnerová. S tím souhlasí i ostatní ředitelky.

Otázkou ale zůstává, jak tomu bude v příštím roce. Rozpočty knihoven budou pravděpodobně nižší, šetřit se bude muset všude. Města počítají s výrazným poklesem příjmů.

Lounská knihovna letos nakoupí knihy, CD, DVD a časopisy za zhruba jeden milion korun. „Nakupujeme přibližně stejně jako v minulých letech, trápí nás jen nárůst cen knih,“ pokračovala ředitelka lounské knihovny. Tam ročně přibude zhruba pět tisíc knih, některé starší jsou ale také vyřazovány. V současné době tak má lounská knihovna v evidenci přibližně 150 tisíc jednotek, včetně CD a DVD.

Nové knihy jsou a budou

V Podbořanech měsíčně přibude kolem devadesáti knih. „Zatím jsme nakoupili 700 knih, do konce roku to bude ještě dalších 500. Ceny knih stoupají, ale hledáme levnější nákupy a zatím se nám to daří, takže přibude asi stejně knih jako v letech 2007 a 2008,“ prozradila Jitka Martinovská z Podbořan. Tamní knihovna má ve fondu 40 500 knih.

To v Žatci mají přes 87 tisíc knížek. Přibude tam zhruba 300 knih měsíčně. „V roce 2007 jsme nakoupili 3 808 svazků knih, v roce 2008 3 934 knih a letos plánujeme 3 990 svazků. Téměř 1 900 knih už máme za první pololetí nakoupených, v rozpočtu máme vyčleněno ještě zhruba 385 tisíc korun na zbytek,“ informovala Radka Filková.