V Žatci by mohly být vybudovány podzemní kontejnery na tříděný odpad. Uvažuje se o několika místech v památkové rezervaci – například u Bašty, na Chelčického náměstí nebo u radnice. Hlavním důvodem je fakt, že současné barevné kontejnery hyzdí historické jádro města, je kolem nich nepořádek a těžko se pro jejich umístění hledají prostory.

Podzemní kontejnery jsou velkoobjemové šachty pod dlažbou ulice. Navenek vystupují jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu. Vznikají například v Praze, Příbrami, Mladé Boleslavi, Chebu, Pardubicích, Olomouci či Havlíčkově Brodě. Jejich vybudování plánují také v Poděbradech, Nymburce nebo Králově Dvoře. Systém vyprazdňování podzemních kontejnerů svozovým autem s hydraulickou rukou je stejný jako u nadzemních nádob.

Kdo bude v Žatci svážet odpad?

Zřízení podzemních kontejnerů radnice možná zařadí do podmínek v připravovaném výběrovém řízení na firmu, která bude v Žatci zajišťovat svoz a likvidaci odpadů v dalších letech. „Zvažujeme, že bychom podzemní kontejnery dali do podmínek výběrového řízení. Není to ale jisté. Něco jejich zřízení bude stát. Výběrové řízení ale koncipujeme tak, aby obyvatelé města nemuseli za odvoz odpadů platit víc než teď," sdělila Zdeňka Hamousová, starostka města. Radnice podle ní také uvažuje o velkoobjemových kontejnerech na bio odpady. „Ty by mohly být třeba u Flory nebo v Podměstí," dodala starostka.

O tom, zda město vůbec výběrové řízení vyhlásí a jaké budou podmínky, mají žatečtí zastupitelé rozhodovat 16. ledna. Parametry zakázky, tedy na jak dlouho by měla být uzavřena a předpokládaná cena, zatím žatecká radnice nezveřejnila. V Žatci dosud svoz odpadů zajišťuje firma Marius Pedersen, které radnice postupně vypověděla smlouvy.

Zastánci a odpůrci

Některým žateckým zastupitelům se vyhlášení výběrového řízení na svoz odpadu nelíbí. Chtěli by, aby tuto činnost zajistily městské technické služby. Odpůrci této myšlenky tvrdí, že na to technické služby ale nejsou připravené, nemají potřebnou techniku a město by její nákup stál nemalé peníze. „Ze své zkušenosti z tohoto podnikání vím, že svoz odpadu jen ze Žatce bude jen těžko výdělečný. Je to malá oblast. Slušně vydělávat jsme začali, až když jsme získali tuto zakázku i v Lounech," sdělil zastupitelům Jaroslav Hladký, majitel firmy Likor, jež dříve svážela odpady ze Žatce i dalších míst v okrese Louny. Před několika lety tuto firmu prodal právě společnosti Marius Pedersen.

Nedávno podobné výběrové řízení proběhlo v Lounech. „Zadávací řízení na zajištění sběru, přepravy a odstranění komunálních odpadů ve městě Louny probíhalo v roce 2010. Doba plnění zakázky je 15 let od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2025. Celková cena za tuto dobu vzešlá ze soutěže je 149 milionů korun bez DPH," sdělil Jiří Čáp z odboru správy majetku Městského úřadu Louny. Zadávacího řízení se tehdy zúčastnili dva uchazeči. „Nejvýhodnější nabídku podala společnost Marius Pedersen," dodal. Firma tak zajišťuje svoz odpadů i v Lounech.