Rekonstrukce koupaliště v Žatci může začít. Žádná z neúspěšných firem z výběrového řízení se kvůli němu neodvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, starosta města Žatce Erich Knoblauch podepsal smlouvu s jeho vítězem – mosteckou firmou Metall Quatro.

Zároveň se smlouvou dostal od rady za úkol podepsat k ní i dodatek, který upravuje zahájení stavebních prací na koupališti. Podle něj to má být nejpozději 1. března. Pokud to klimatické podmínky dovolí, tak i dřív.

Společnost Metall Quatro vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci městského koupaliště, nabídla cenu 122 milionů korun bez daně a dobou zhotovení 174 dní.

Pokud se začne s rekonstrukcí 1. března, koupaliště by mělo být otevřeno během srpna příštího roku. „Nikdo nepředpokládal, že výběrové řízení potrvá tak dlouho. Z objektivních důvodů se proto dodatkem ve smlouvě mění termín zahájení rekonstrukce, začít v zimě se nedá,“ vysvětlil starosta Erich Knoblauch.

Výběrové řízení na rekonstrukci koupaliště trvalo řadu měsíců. K otevření došlých nabídek došlo v polovině června, výběrová komise je hodnotila dva a půl měsíce. Radní pak vítěznou firmu vybrali počátkem října. Pak běžely lhůty na vypořádání námitek k výběrovému řízení. Tři společnosti proti němu podaly na žateckou radnici námitky, žádná se ale nakonec ke zmíněnému úřadu neodvolala.

Nejvýhodnější nabídka není nejlevnější

Rekonstrukce koupaliště vzbudila v předvolebním Žatci emoce. Odpůrci argumentovali, že je předražená a chtěli výběrové řízení zrušit. Výběrové řízení skutečně nevyhrála nejlevnější nabídka, v kombinaci s dobou zhotovení a smluvní pokutou ale byla nabídka Metall Quatro posouzena jako nejvýhodnější.

Město Žatec si ve výběrovém řízení na firmu, která pro něj koupaliště zrekonstruuje, stanovilo tři kritéria. S váhou 60 procent to byla nabídnutá cena, z 30 procent dodací lhůta a z 10 procent smluvní pokuta za prodlení s termínem dokončení veřejné zakázky. Vedení města usilovalo o to, aby alespoň zkušebně bylo koupaliště otevřeno ještě letos. Ve světle toho, že koupaliště bude otevřené nejdřív v srpnu příštího roku, se jeví takto nastavená kritéria jako „nešťastná“. Relativně vysoká váha dodací lhůty tak ztratila svůj původní efekt.