Město Žatec prodá Ústeckému kraji bývalou sušárnu a sklad chmele na rohu Smetanova náměstí a Kovářské ulice, kterou teprve na začátku léta koupilo od žateckého Chmelařství. V budově vznikne galerie moderního umění.

Místo města Žatce ale unikátní sbírku moderního umění manželů Zemanových získá darem nakonec Ústecký kraj, který se bude o ni starat a v Žatci ji vystaví. Část bude zpřístupněna ve zmíněné bývalé chmelařské budově, vznikne tam detašované pracoviště krajské mostecké galerie.

Čtěte také: V bývalých skladech chmele možná bude galerie a skanzen

Sbírka manželů Evy Kunstové a Petra Zemana zahrnuje 824 exponátů, převážně malířských a sochařských děl. Jsou mezi nimi díla významných českých malířů Emila Filly, Jana Zrzavého, Františka Kupky nebo Josefa Špály. Mimo to sbírka zahrnuje tři stovky kusů převážně starožitného afrického a nepálského umění. Umělecká hodnota sbírky je nevyčíslitelná, finanční hodnota se odhaduje na 750 milionů korun.

„Nedokážeme přesně v tuto chvíli říct, kdy bude nová galerie v Žatci otevřena. Ve hře je více variant," sdělila Lucie Dosedělová, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje. „Jako nejvhodnější se jeví pro umístění galerie bývalý sklad chmele, z tohoto důvodu Ústecký kraj i budovu kupuje, ale jedná se i o tom, zda využijeme nějak i část budov, které byly součástí daru," dodala.

Součástí daru, který kraj od manželů získá, jsou totiž i dva domy na Hošťálkově náměstí v Žatci. Ty manželé koupili v 90. letech 20. století a občas v nich bydlí. Většinu roku ale tráví na Kanárských ostrovech.

Veřejnost v Žatci se s předměty ze sbírky mohla seznámit už několikrát. Po částech ji od září 2012 vystavuje Galerie Sladovna. Právě teď tam probíhá už pátá taková výstava.

Připomeňte si: Unikátní sbírku v Žatci bude spravovat mostecká galerie