Sedmdesát pět zápasů v reprezentačním týmu Československa, z toho 72krát přivedl mužstvo na hřiště jako jeho kapitán. Byl to levý obránce, jeho úkolem bylo hrát především vzadu a zabraňovat možným gólům soupeře, ale i z této pozice v sestavě dokázal za Československo sám vstřelit i jednu branku. A zahrál si ve finálovém zápase mistrovství světa – proti týmu Brazílie, v němž tehdy už řádil legendární Pelé.

Přesně takový slavný fotbalista, sportu oddaný profesionál tělem i duší, se narodil v Lounech. Jmenoval se Ladislav Novák. Pro Československo v památném finále spolu se spoluhráči vybojovali stříbrné medaile v roce 1962 na MS v Chile. Když se vrátili do Prahy na letiště, fanoušci je nesli na ramenou, mnozí měli v očích slzy dojetí.

V Lounech odhalili pamětní desku slavnému rodákovi Ladislavu Novákovi, kapitánovi stříbrných československých fotbalistů z MS 1962 v Chile.
V Lounech odhalili pamětní desku Ladislavu Novákovi

17. června 2017, na den přesně 55 let po uvedeném finálovém zápase, byla v Lounech na náměstí na jeho počest odhalena pamětní deska. V brzkých dnech bude přemístěna a upevněna na dům v Říční ulici, kde se slavný sportovec v prosinci roku 1931 narodil a v dětství tam bydlel.

Slavnost uspořádalo město Louny ve spolupráci s Oblastním muzeem Louny. V centru města a v muzeu byla k vidění pouze tento jeden den i zajímavá výstava věnovaná Ladislavu Novákovi a českým fotbalistům z jeho doby. Lidé mohli vidět také stříbrnou medaili, kterou hráči před půlstoletím přivezli z Chile.

Po Ladislavu Novákovi je v Lounech pojmenován i fotbalový stadion. Slavný hráč a později úspěšný trenér by určitě měl radost z toho, že jeho následníci v Lounech letos vybojovali druhé místo v krajském přeboru a pro fanoušky ve městě znovu vykopali postup do divize, odkud loni sestoupili.

Lounští fotbalisté (v bílém) porazili Krupku v krajském přeboru 4:3.
Postup! Fotbalové Louny míří do divize

Ladislav Novák si všechny pocty zaslouží, je to jeden z nejslavnějších sportovců, spojených s okresem Louny. Právě v Lounech na hřišti za tehdejší SK Louny jako mladý hoch nastartoval svou fotbalovou kariéru. Za Louny hrál od roku 1944 do roku 1950. Brzy začalo být jasné, že jeho fotbalový talent přeroste možnosti rodného města, dva roky ještě odehrál v Teplicích a pak už se přesunul do Dukly Praha, která tehdy dlouhé roky byla nejlepším fotbalovým klubem Československa a i základem reprezentačního týmu.

S Duklou vyhrál Ladislav Novák celkem osm titulů mistra republiky, tedy vítěze fotbalové 1. ligy. Jeho oblíbeným číslem na dresu byla čtyřka. V československé reprezentaci debutoval v roce 1952 ve svých dvaceti letech a vydržel v ní čtrnáct let. Hrál na třech mistrovstvích světa. Odborníci uvádějí, že v poválečných desetiletích to byl nejlepší československý fotbalový obránce a patřil k absolutní světové špičce.

Vzor sportovní férovosti

Oceňován byl i za svůj smysl pro spravedlnost, férovou sportovní hru bez faulů a záludností, za čestnost. „Hráli jsme spoustu let v jednom týmu. Nikdy jsem ho neviděl udělat faul. Byl i velký kamarád, vždycky mi pomohl se vším, co jsem potřeboval. Mnoho let jsme při sportovních akcích Dukly nebo reprezentace bydleli společně na pokoji,“ vyprávěl další slavný hráč původem ze severu Čech, Josef Masopust, v dokumentu Sláva vítězům, který nedávno uvedla Česká televize. Jeden celý díl tohoto seriálu byl věnován právě Ladislavu Novákovi.

I když musel hlídat často nejslavnější a nejrychlejší světové útočníky své doby, hrál naprosto čistě a na hřišti téměř nefauloval. To vystihl Josef Masopust naprosto přesně. Za celou svou sportovní kariéru proslul Ladislav Novák i tím, že ani jednou nedostal červenou kartu a nebyl tedy vůbec nikdy z utkání vyloučen. Kdo z dnešních fotbalistů se tímhle může pochlubit? V roce 1995 dostal Cenu fair play a mezinárodní diplom na ceremoniálu v Paříži.

Novák byl úspěšný i jako trenér a pomohl i dalšímu klubu na severu Čech. Hned v prvním roce své trenérské kariéry postoupil se svými svěřenci v Jablonci nad Nisou z druhé do první ligy; klub se tehdy jmenoval Liaz Jablonec a v první české lize se drží dodnes.

Výstava o životě Ladislava Nováka v Lounech
V muzeu začala výstava o fotbalové legendě z Loun

Trénoval také krátce národní tým, poté působil několik let jako trenér v Belgii a později se vrátil v 80. letech jako lodivod do Dukly Praha.

„Byl to zajímavý člověk, stoprocentní profesionál. Vyznával zásadu nejprve odvést práci, kvůli které jsme tady, odmakat trénink, zápas. Teprve potom může přijít čas na legrácky,“ vzpomíná na něj jeho jmenovec Ladislav Vízek, další slavný český fotbalista, který krátce hrál za Duklu Žatec a pak pod Novákovým vedením působil v Dukle Praha a i on byl určitou dobu klíčovým hráčem československé reprezentace. „Na legraci s hráči pan Novák jako trenér moc nebyl, uznával hlavně práci a disciplínu, ale když jsem ho poznal blíž, zjistil jsem, že jako člověk je nesmírný dobrák s otevřeným srdcem,“ vzpomínal Ladislav Vízek v témže dokumentu.

„Základ všech úspěchů je to, co každý jednotlivý hráč je ochoten odevzdat svému sportu, který si oblíbil. Disciplína, dodržování životosprávy, dřina, poctivost v tréninku. Téhle zásadě věřím a uplatňoval jsem ji ve svých rolích jako hráč i jako trenér,“ říkal sám Ladislav Novák v uvedeném televizním pořadu.

Potěšil a inspiroval

Jeho srdce dotlouklo v březnu 2011, kdy slavný kapitán ve věku 79 let podlehl nemoci, která ho trápila v posledních letech života. Během své kariéry dokázal potěšit desetitisíce malých, větších, i těch už dospělých kluků milujících sport a fotbal. V době největšího úspěchu, kdy s kamarády vybojovali pro malé Československo stříbrné placky z mistrovství světa, ještě nebyla u nás tolik rozšířena televize, internet samozřejmě neexistoval vůbec. Kdyby Ladislav Novák žil a rozdával fotbalovou radost dnes, jeho jméno by po šampionátu teď znaly miliony lidí na celém světě. Čest jeho památce.

Ladislav Novák

● držitel stříbrné medaile z mistrovství světa 1962 v Chile
● účastník tří mistrovství světa za tým Československa
● dvanáct let vedl tým Československa jako kapitán
● osmkrát získal titul mistr republiky s týmem Dukla Praha
● za svou sportovní kariéru nedostal ani jednou červenou kartu
● narodil se v roce 1931 v Lounech, kde i začínal jako hráč

Další slavní reprezentanti spjatí s okresem Louny
● Petr Čech, 35 let. Vítěz Ligy mistrů i anglické ligy, držitel bronzové medaile z mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku jako brankář týmu České republiky. Dlouholetá opora české reprezentace, loni však ukončil kariéru v národním týmu. Svou profesionální kariéru zahájil v FK Chmel Blšany.

● Ladislav Vízek, 62 let. Vítěz olympiády v roce 1980 v Moskvě s fotbalovým týmem Československa, držitel bronzové medaile z mistrovství Evropy v roce 1980 v Itálii. Dva roky hrál za Duklu Žatec.

● Petr Vrabec, 55 let. Za reprezentační tým odehrál tři utkání, v jednom z nich vstřelil branku při kvalifikaci proti Rumunsku. Zhruba dva roky hrál za FK Chmel Blšany a pomohl tomuto týmu k postupu do první ligy.

● Günter Bittengel, 51 let. Za reprezentační „áčko“ Československa nebo ČR odehrál čtyři utkání, dvakrát také startoval v olympijském výběru. Čtyři roky byl členem týmu FK Chmel Blšany.

● Jaromír Zmrhal, 23 let. Letos získal titul mistr ČR se Slavií Praha. Za A tým České republiky odehrál zatím čtyři utkání a vstřelil jeden gól – v kvalifikaci proti Norsku. Narodil se v Žatci a patří k velmi nadějným hráčům.