Lenka Bartálová z Nového Sedla na Žatecku letos na jaře vyhrála okresní kolo soutěže Sluníčko Deníku a postoupila do celokrajském finále v Novém Boru u České Lípy. Úspěch v soutěži přinesl 11leté dívce zajímavou zkušenost - nahlédla do velkého světa módy. Během letoška se zúčastnila celé řady módních přehlídek a podobných akcí, setkala se při nich s předními českými modelkami. Třeba s Eliškou Bučkovou, Kateřinou Průšovou nebo Jitkou Válkovou.

„Modeling mě baví. Chtěla bych se tomu věnovat dál," říká Lenka.

Lenka BartálováHned po finále na Českolipsku ji oslovila agentura s nabídkou kurzu modelingu. „Jezdili jsme tam pak každý víkend, z Nového Sedla u Žatce je to ale přece jen dálka," vzpomíná její táta Vlastimil Bartál. „Ale určitě to stálo za to," hned dodává.

Dvě i tři přehlídky měsíčně

První módní přehlídka čekala na Lenku ještě během kurzu, další následovaly hned po jeho absolvování. „Každý měsíc byly tak dvě až tři. Jezdili jsme celá rodina s Lenkou třeba do Prahy, Liberce nebo České Lípy, přehlídek byla celá řada," vypočetla maminka Lenka.

„Předváděla jsem oblečení a třeba i svatební šaty. To se mi asi líbilo nejvíc," říká 11letá modelka Lenka. Při akcích se setkala se zmíněnými známými českými modelkami, nechybělo samozřejmě společné fotografování a podepisování. „Jsou hodně hodné," dodává.

Lenka chodí do páté třídy základní školy v Novém Sedle, modeling není ale jejím jediným koníčkem. Ve škole navštěvuje keramický a výtvarný kroužek, hraje také na flétnu. „A s místními kluky chodí také trénovat fotbal," dodává pyšný tatínek.