Další, v pořadí třetí velké sportovní zařízení v Lounech přechází pod Správu sportovních zařízení města Loun (SSZ). Organizaci, zřízenou městem. Jde o letní cvičiště mezi Rybalkovou a Rakovnickou ulicí. Areál se prozatím změn nedočká.

SSZ provozuje už od loňského roku městský zimní stadion. Tam, kromě rekonstrukce opláštění a střechy, proběhly i další změny. „Zavedli jsme noční retro bruslení pro dospělé. To, myslím, funguje velmi dobře," je spokojený ředitel Radek Příhoda. „Vytvořili jsme v patře také suchou střílnu pro hokejovou mládež, udělali nové stínění na oknech, opravené jsou i toalety pro veřejnost. Nakoupili jsme skříňky pro bruslící. Ty budou k dispozici za deset korun od nové sezony," vypočítává dále R. Příhoda.

V plánu je také výměna gumových koberců mezi šatnami a ledovou plochou a mimo sezonu oprava kompresoru u chladícího zařízení.

Studie možné budoucí podoby letního cvičiště v LounechPřipomeňte si: Nové letní cvičiště v Lounech řeší odvážná studie

Se začátkem letošního roku SSZ převzala také sportovní halu v Rybalkově ulici a nyní je na řadě sousední letní cvičiště. „Tam bude potřeba nejdřív zpracovat nějaký provozní řád. Rozhodně je třeba zajistit větší pořádek. Chtěli bychom otevřít 1. dubna," říká Radek Příhoda. Zásadní novinky se v areálu zatím neplánují, ředitel si jako u ostatních sportovišť nechá roční lhůtu na zpracování analýzy fungování a návrhy zlepšení. „Pak budeme jednat s městem, co a jak by tam šlo udělat," dodává.

Město už mnoho let hledá pro letní cvičiště smysluplné využití. Radnice loni v listopadu představila odvážnou studii přestavby. Zahrnuje několik různých hřišť, plochy na piknik, vyhlídku, lanové centrum či lezeckou stěnu, skatepark a nebo klouzačky. Počítá dokonce s demolicí současné dožívající kuželny z 50. let a naopak rozšířením vedlejší sportovní haly, kde by tento sport našel nové zázemí, stejně jako basketbal.

Realizace bude drahá

Případná, byť i třeba jen částečná realizace ovšem není otázkou nejbližších let. „Jde o studii ideálního stavu bez ohledu na prostředky. Podle odhadů by toto řešení stálo 40 a víc milionů," upozornil již dříve radní Pavel Janda.

Správa sportovních zařízení města Loun má v dohledné době zastřešit celkem šest největších sportovišť. Kromě zmíněných, zimního stadionu, sportovní haly a cvičiště, má letos postupně převzít ještě plaveckou halu a koupaliště. Jako poslední by měl příští rok přijít na řadu fotbalový stadion Ladislava Nováka.