Město zvažuje jak úplnou likvidaci lounského "letňáku", tak využití areálu při městských slavnostech. Již delší dobu je jasné, že letní kino v Lounech se k životu už nikdy neprobere. Kdysi oblíbené místo, kde pod širým nebem sledovaly filmy desítky i stovky diváků, naposledy promítalo v roce 2002. Od té doby areál v parku T. G. Masaryka chátrá. Je přitom zároveň součástí lounského výstaviště a posledních několik let působilo značně nevzhledně.

Budoucnost "letňáku“ je zatím nejasná. Definitivní rozhodnutí radnice jako vlastníka ještě nepadlo. „Kompletní srovnání se zemí je ale až tou poslední variantou,“ uvedl Jan Čermák, místostarosta Loun.

Plot, lavičky i keře jsou pryč

Na pokyn města byly odstraněny ploty, husté křoví, neprostupně obklopující areál letního kina, připomínají jen pahýly a po úpravách místo připomíná spíše oraniště. Po promítací kabině zbyla pouze betonová podstava, ani stopy není také po pokladně a skladišti, jež bylo přímo za promítací stěnou. Ta jediná, spolu s betonovými stupni, na nichž byly lavičky, zůstala. Letní kino by mohlo být příležitostně využíváno jako přírodní amfiteátr, například při Letním lounském vábení.

Kde dříve byly lavičky a promítací kabina, je nyní prázdno.

Naději na oživení místa přinesla komise pro Letní lounské vábení. „Budou nutné úpravy, ale s využitím bývalého letního kina pro letošní akci počítáme,“ uvedla na dotaz Deníku Lucie Minaříková, členka komise.

Lounské vábení

Pro tento účel už byla uzavřena smlouva, díky níž bude město moci během Letního lounského vábení, tedy od 15. do 17. srpna, využít celé výstaviště. Areál je města, ale dlouhodobě ho má v pronájmu ústecká společnost Diamant Expo, jež tam pořádá výstavy. Využití areálu umožnilo to, že se letos oproti jiným rokům nekryje termín slavností s veletrhem Dům.

Pokusů o využití letního kina se již několik uskutečnilo. Většinou šlo o pořádání malých hudebních festivalů či koncertů několika kapel. Větší podpora ze strany veřejnosti se však zpravidla nekonala. Jedním z hlavních problémů, proč se v místě nekonají koncerty pod širým nebem jako například v nedaleké restauraci Stromovka je, že areál výstaviště se ve večerních hodinách zamyká a zabezpečuje. Muselo by jít tedy spíše o odpolední akce.

Lounský „letňák“ doplatil na celorepublikový trend klesajícího zájmu diváků před šesti lety. Tehdy ho jeho provozovatel musel uzavřít. Na filmy téměř nikdo nechodil.

Park a letní kino: dejme možnost k vyjádření lidem, píše zastupitel

Letní kino v Lounech čeká demolice