Osm kandidátů se bude v říjnových volbách do Senátu Parlamentu ČR ucházet o přízeň voličů v okrese Louny. To je o tři méně než před šesti lety.

Volby se uskuteční spolu s komunálními v pátek 10. a sobotu 11. října, případné druhé kolo o týden později. Okres Louny je spojeným volebním obvodem s okresem Rakovník a s částí Kladenska. Právě z Rakovnicka je většina kandidátů.

Obhajuje Marcel Chládek

Post bude obhajovat ministr školství a senátor Marcel Chládek (ČSSD). Před šesti lety porazil v senátních volbách Jana Kernera (ODS), někdejšího starostu Loun. Ten nyní už nekandiduje, ODS vysílá do boje školního inspektora z Rakovnicka Luďka Štíbra.

Ani další starosta z okresu Louny, Václav Beneš (KSČM) z Blatna na Podbořansku, letos už nekandiduje. Komunisté sázejí na lékařku Evu Kašovou z Rakovnicka.

Za ANO 2011 kandiduje Zdeňka Hamousová

Nový politický subjekt ANO 2011 posílá do boje o senátorské křeslo starostku Žatce Zdeňku Hamousovou.

Další vládní strana, KDU-ČSL, vsadila na Lea Steinera z Loun, bývalého vysokého úředníka dotačního úřadu Severozápad, který před dvěma lety upozornil na údajné machinace s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji. Do Senátu kandiduje s podporou PRO!Leo.

Do Senátu chce i Vladimír Záhorský z Podbořan

Za Hnutí nezávislí kandiduje lékař Vladimír Záhorský z Podbořan, bývalý poslanec Sněmovny Parlamentu ČR. O přízeň voličů usilují ještě lékař Ivo Trešl (Město pro vás) a podnikatel Jiří Loskot (nezávislý kandidát). Oba jsou z Rakovnicka.

KANDIDÁTI DO SENÁTU:

ČSSD       Marcel Chládek, senátor a ministr školství
ODS         Luděk Štíbr, školní inspektor
KSČM       Eva Kašová, lékařka
PRO!Leo   Leo Steiner (KDU-ČSL), úředník
ANO 2011 Zdeňka Hamousová, starostka Žatce
Město pro vás     Ivo Trešl, lékař
Hnutí nezávislí     Vladimír Záhorský, lékař
Nezávislý kandidát     Jiří Loskot, podnikatel