Zájem o výuku v Základních uměleckých školách v Lounech a Žatci je tak velký, že jejich kapacity nestačí. Obě školy shodně nemohly po skončení letních prázdnin přijmout všechny děti, které se přihlásily. Nápor zažívají obě školy v souvislosti se silnými populačními ročníky, podobně jako mateřské školky a první stupně základních škol.

Školy využívají i jiné prostory

Obě školy už delší čas využívají i jiné prostory v Lounech a Žatci, přesto jejich kapacity nestačí. V současné době tak na některé obory přijímají pouze „čekatele", o jejich případném nástupu do školy se rozhodne v průběhu podzimu, jakmile se objeví nějaká volná místa.

„Těší nás velký zájem rodičovské veřejnosti o Základní uměleckou školu v Lounech. Kapacita školy je však omezena a naše prostory doslovně praskají ve švech. Proto na některá studijní zaměření přijímáme již pouze čekatele. Je nám moc líto, že nemůžeme vyhovět všem zájemcům o výuku v ZUŠ Louny, ale opravdu to není v našich silách," uvedla Jindřiška Riedlová, ředitelka Základní umělecká škola Louny. „Přijmout žáky můžeme jen v kolektivních oborech nebo v hudebním oboru do studijního zaměření skladba nebo hra na violoncello, kde je pro děti dokonce výuka první rok zdarma," dodala.

Učí se v tělocvičně i divadle

Základní umělecká škola v Lounech si musí pronajímat prostory jinde. Výuka mažoretek probíhá v pronajaté tělocvičně gymnázia a pro výuku literárně-dramatického oboru má škola pronajatou učebnu v divadle.

Poprvé je pořadník na žáky

Podobná situace je i v Žatci. „Z kapacitních důvodů jsme letos poprvé museli zavést pořadník na žáky. Nemůžeme je přijmout hned, ukáže se až během podzimu, jestli pro ně budeme mít volná místa," sdělila Alžběta Urbancová, zástupkyně ředitelky Základní umělecké školy v Žatci.

Během léta proběhla v budově školy rekonstrukce podkroví, došlo díky tomu k navýšení počtu učeben. Došlo též na rozšíření sálu. Přesto to nevyřešilo letitý problém školy – nedostatek místa pro taneční obory. Škola si proto pronajímá tělocvičnu v sousedním gymnáziu, žáci chodí trénovat také do prostor bývalé školky podniku AGS Astra.

Vzniknou prostory pro školu v bývalých papírnách?

Žatecké škole se ale možná blýská na lepší časy. Ve městě se nyní uvažuje, jak by se daly využít prázdné prostory spodní části areálu bývalých papíren.
Město připravuje její rekonstrukci a zároveň se hledají možné způsoby využití. A právě nové prostory pro uměleckou školu jsou v těchto úvahách zahrnuté.