S příchodem léta se na lavičkách a trávnících opět objevují lidé, kteří popíjejí alkohol na veřejných prostranstvích, a to i přesto, že jim to zakazuje nová vyhláška. V minulých dnech si na ně došlápli lounští strážníci.

„V minulém týdnu jsme přijali telefonické hlášení, že u Luny leží na lavičce nějaký bezdomovec a další osoby tam popíjejí alkohol. Na místě hlídka strážníků zjistila tři osoby, dvě ženy a jednoho muže z Loun, jenž popíjeli lahvové pivo. Byla jim uložena bloková pokuta, se kterou všichni souhlasili,“ uvedl Miloslav Malý z Městské policie Louny.

Popíjení alkoholu je zakázáno v šesti lokalitách. S lahví piva, vína či kořalky nesmí lidé na náměstí Benedikta Rejta, do parku vedle historické budovy radnice, parčíku u hlavního vlakového nádraží, na autobusové nádraží, k okresnímu soudu a na náměstí Zschopau.

Strážníci mohou za popíjení alkoholu na veřejnosti uložit blokovou pokutu až do výše tisícikoruny. Protialkoholovou vyhlášku doplňuje vyhláška upravující noční klid, za řvaní v ulicích města mohou strážníci udělit stejnou pokutu jako u prvního přestupku.

Mapky s vyznačením lokalit, kde se nesmí veřejně pít alkohol, najdete ZDE

Obě vyhlášky platí od 1. července loňského roku. Zvláště od protialkoholní vyhlášky si radnice slibovala, že z problémových lokalit zmizí opilci, kteří otravovali kolemjdoucí občany.

Protialkoholní vyhlášku mají také v Postoloprtech a ve Vroutku.