Město Louny se může pochlubit titulem Efektivní a bezpečné město. Získalo ho v soutěži, která hodnotí, jak města využívají prostředky k zajištění bezpečnosti svých obyvatel, kterou pořádá Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů a společnost Sodatsw.

„Získané ocenění je hlavně poděkováním všem lidem, kteří se podílejí na preventivní činnosti,“ uvedla tajemnice radnice Renáta Čapková.

Nezávislá porota hodnotila šest okruhů, a to jak město dbá na bezpečnost informací, v ulicích, školáků, seniorů a v krizových situacích. Hodnotitele zajímalo i to, jak je chráněna databáze s osobními či citlivými údaji obyvatel, jak bojuje radnice proti kriminalitě či preventivní projekty prevence kriminality jak pro školáky, tak i seniory.

Louny se mohly například pochlubit besedami, které pořádají městští strážníci pro děti z mateřských školek. Jak se chovat v krizových situacích, o tom informují letáky, vyvěšené na webových stránkách města, k dispozici je mají také všichni poskytovatelé sociálních a jiných služeb. Ohrožené lokality kontrolují strážníci. Občané, kteří o to mají zájem, jsou také informování pomocí tiskových zpráv přímo e–mailem.

V loňském roce se podařilo uvést do praxe nový projekt Oáza, který zahrnoval pohovorovou a výslechovou místnost pro děti, které jsou obětmi týrání nebo jiných problémových jevů. Místnost je zařízená jako dětský pokojíček a vybavena hračkami. Pomáhá dětem, aby se uvolnily a více komunikovaly se speciálními pracovníky. (Více o projektu Oáza čtěte zde)