Miroslav Kalina z Loun se v nejtěžší chvíli svého života nevzdal a zabojoval proti zákeřné nemoci, rakovině. Dnes dvaačtyřicetiletý muž onemocněl ve 33 letech rakovinou varlete, léčil se v Chomutově a nad zákeřnou nemocí se mu podařilo vyhrát. Teď se snaží pomáhat onkologicky nemocným pacientům.

Ve středu před osmou hodinou ranní vyběhl z Kyselky u Karlových Varů, před sebou má cestu dlouhou zhruba 480 kilometrů. Jeho cílem je onkologické centrum v Ostravě. „Chci pomoci nejenom věcně, ale zároveň chci i motivovat lidi, kteří s rakovinou bojují. Hlavní je nepoddat se nemoci, mít veselou mysl a nevzdávat se,“ říká M. Kalina.

Při léčbě si sliboval, že pokud se uzdraví, přihlásí se na trenérskou školu při Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. To také udělal a stal se trenérem tenisu. V těžkém boji mu pomohli také přátelé a rodina. „Jejich podpora byla pro mě velmi důležitá,“ pokračuje.

První etapu běhu dlouhou přes 70 kilometrů zakončil v odpoledních hodinách v Lounech. „Cesta byla pohodová, ale nohy bolí. Druhou etapu bych chtěl zakončit v Dolních Beřkovicích. Snad nám bude i nadále přát počasí, vloni bylo příšerné vedro,“ uvedl běžec. Na cestě ho doprovází přítel v doprovodném vozidle, ve kterém i přespává.

Přispět můžete i vy

Miroslav Kalina trasu běží už podruhé, trať „nultého" ročníku zvládl za 12 dní, letos chce do cíle doběhnout 6. srpna. V loňském roce daroval chomutovskému onkologickému centru televizory. „Letos bychom rádi předali symbolický šek, ze sbírky by mohlo být například zakoupeno polohovací lůžko,“ doplnil.

Miroslav Kalina založil občanské sdružení Běh o život, na jehož webových stránkách www.behozivot.cz je konto sdružení, na které mohou lidé posílat příspěvky. Částka půjde opět na onkologické oddělení v Chomutově.