Louny a jejich obyvatelé se díky přestavěnému kinu zařadili mezi hrstku měst, která mají digitální kino s možností 3D promítání. V kině Svět mají diváci možnost díky speciálním aktivním brýlím ponořit se do trojrozměrného světa filmu. Obraz a děj pak na diváka působí nejen zepředu, ale ze všech stran.

Vybavení kabiny je rozšířeno o technologii D-Cinema umožňující snadnější distribuci, širší nabídku, ale i promítání trojrozměrných, divácky atraktivních filmů. Promítat ze staršího, klasického 35 mm filmu se ale bude i nadále. Zdaleka ne všechny filmy jsou totiž upraveny na novou technologii, i když pokrok v této oblasti jde rychle dopředu.

Jak se změnilo zákulisí a vybavení v Lounech? Prošlo velkou změnou, a to výrazně k lepšímu. Plátno je větší a filmový zážitek podtrhuje prostorové ozvučení 7.1.

„Máme lepší technické vybavení než ve většině velkých kinosálů. Skvělý zážitek umocňuje ozvučení a pohodlné sezení. Lidé již vůbec nemusí jezdit do multikin do Prahy, nebo jiných velkých měst,“ domnívá se majitel kina Svět Luboš Maršál.

Vstupné na premiérové promítání v 3D formátu se zvýší o několik desítek korun. „Cenu určují distribuční společnosti. Vstupenka na snímek promítaný v premiérovém čase bude stát 130 korun, čím později film uvedeme, tím se bude cena snižovat. Cena starších 2D filmů zůstává na 80 korunách,“ upozornil Luboš Maršál. Co se děje s filmy předtím, než se dostanou k oku diváka? Digitální film, na rozdíl od běžných 35 mm pásek, přijde na harddisku do kina poštou v malém boxu. Promítač film nahraje do počítače, k jeho spuštění potřebuje elektronický klíč, jejž mu poskytne distributor.

„Klasický film stále chodí ve velkých plastových krabicích, film jsme museli přetočit na kovovou cívku, což teď odpadá. Digitální film má ostřejší obraz a je bez kazu. Kazy vznikají právě přetáčením klasického filmu,“ vysvětlil jeden z promítačů Jaroslav Starý.

Majitel kina plánuje uvedení filmu 3D zhruba jednou do měsíce. V březnu se ale diváci mohou těšit hned na dva filmy v trojrozměrném formátů. V polovině měsíce to bude Cesta na Měsíc, o několik dní uvede kino nový animovaný rodinný film z dílny Walta Disneye Bolt – pes pro každý případ.

Nová technologie nabízí i další možnosti, a to od uvedení premiérového filmu ve stejný den, kdy přijde do velkých kin v Čechách, ale i celém světě, po satelitní přímý přenos ze sportovních nebo kulturních akcí. V současné době je v celé České republice pouze šestnáct promítacích sálů s technologií jako je v Lounech, z toho dvanáct je ve velkých multiplexech. Tlak na digitální vysílání ze strany distributorů neustále narůstá. Všechny nové filmy jsou již vydány v digitální podobě. Je možné, že během několika málo let kina, která nebudou vybavena digitální technologií, nebudou mít co promítat. Je to podobné jako ve videopůjčovnách, kde filmy na DVD discích během pár let zcela vytlačily snímky na zastaralých videokazetách.